Последице несреће у Фукушими

Радиоактивне честице из несреће у Фукушими пронађене су после седам година у калифорнијском вину.

Несрећа која се 2011. године догодила у нуклеарној електрани Фукушима Даичи на јапанском острву Хокаидо данас се, поред инцидента у Чернобиљу у Украјини (маја 1986), сматра најгором нуклеарном катастрофом у историји. Након несреће радиоактивни отпад се распршио далеко од самог центра катастрофе. Последице по биљни и животињски свет североисточног Пацифика још се санирају а степен радијације на пет стотина километара око самог постројења представља ризик по здравље.

 Седам година касније, висок ниво радиоактивних честица забележен је у флашама ексклузивних вина из Калифорније.

Група француских нуклеарних физичара тестирала је 18 боца калифорнијских вина (розе и каберне совињон из бербе 2009) и у њима открила висок ниво радиоактивности.

Боце каберне совињона су имале чак двоструко више радиоактивних честица од дозвољеног максимума. Истраживачи су користили две методе за трагове радиоактивног изотопа цезијума  137. Прва метода развијена је пре 20 година и могла је детектовати радиоактивност кроз боцу за вино, без отварања. С обзиром на то да је цезијум 137 нуспроизвод нуклеарних проба које су први пут обављене средином шездесетих година двадесетог века, тест се показао веома ефикасним. За прецизније откривање количине радиоактивности истраживачи су загрејали узорке вина до тачке кључања у затвореној посуди, претварајући течност у водену пару. Талог који је остао на дну послужио је за прецизно одређивање нивоа радиоактивног цезијума 137.

 Иако су пронашли повећане нивое радиоактивног отпада, стручњаци кажу да нема разлога за бригу. Портпарол Министарства за јавно здравље изјавио је да нема здравствених и сигурносних ризика за становнике Калифорније. Према извештају Светске здравствене организације, нивои радиоактивности у храни и пићу изван Јапана сувише су ниски да би уопште представљали опасност. Иако је више од 100.000 људи пре седам година евакуисано из својих домова, непосредно после инцидента у Фукушими, билтен Светске нуклеарне асоцијације наводи да чак ни у Јапану до сада није било тежих симптома радијационе болести.

Штавише, већина светских вина произведена после 1952. године садржи одређен ниво радиоактивних честица који не може да угрози људско здравље (иако је од тада, са почетком хладног рата и трком у наоружању, извршено више од хиљаду нуклеарних тестова). Ипак, проналазак радиоактивног отпада који је, ношен ваздушним струјама, путовао хиљадама километара и таложио се у ћелијским структурама биљног и животињског света, представља још једну опомену човечанству да случајан пропуст у контроли најмоћнијег, али и најопаснијег облика обновљиве енергије ‒ са собом може донети катастофе.

 Приредила Наташа Гоати Марковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара