Плазма пољопривреда
Високи приноси у пољопривредној производњи од суштинске су важности због пораста светске популације и све веће потражње за храном. Истовремено, негативне утицаје пољопривреде на животну средину и здравље људи неопходно је свести на минимум.
То се, како кажу стручњаци, мора решити новим приступима у производњи. Један од њих је коришћење енергије хладне плазме као ефикасне зелене технологије у производњи чисте и биолошки вредне хране. Њен утицај на биљке открили су, и то први у свету, научници Института за физику у Београду.
„Радили смо на третману хладних плазми разних биолошких материјала. Можда је мало чудно кад кажемо да у плазми можемо да третирамо ћелије, али треба имати у виду да су ово неравнотежне плазме, што значи да су оне на собној температури као што је и гас око нас. До сада смо радили на ћелијама биљака како бисмо проверили ефекат који плазма има на саме ћелије и показало се да добијамо бољи и бржи раст ћелија након третмана хладном плазмом", каже проф. др Невена Пуач, научни саветник у Институту за физику.
Код биљака чија семена имају малу клијавост, хладна плазма је дала добре резултате, а како помаже семену кукуруза или пшенице које се третира разним хемикалијама?
„У случају да је то семе загађено неким патогенима, плазма сем што повећава клијавост, у исто време га стерилише. Она заправо може да површинским бомбардовањем јонима, неутралима, хемијским реакцијама очисти тај кукуруз и пшеницу који се после мељу за сточну храну. Долази до деконтаминације површине и самим тим се даје боља шанса биљци да израсте здрава и да достигне свој пуни потенцијал", објашњава др Пуач.
У Центру изврсности Института за физику истраживачи тренутно испитују плазму која се формира на атмосферском притиску изнад течног узорка, што доводи до великог броја хемијских реакција, које потом продиру у течност.
Др Никола Шкоро, научни сарадник у Институту за физику каже да сада истражују две ствари. Једна се тиче третмана воде и добијања тзв. плазма активиране воде. „То је вода у којој сте помоћу неравнотежне плазме уградили разна азотна једињења и тако практично формирали течно ђубриво. Други аспект јесте деконтаминација воде од пестицида и других органофосфатних једињења; то је врло важна ствар из аспекта пречишћавања воде, процеса рециклаже воде, када ви заправо можете воду да пречистите и поново користите у процесу пољопривреде, за заливање пољопривредних култура", објашњава др Шкоро.
Употреба плазме у пољопривреди је област која се веома брзо развија, а др Невена Пуач је на челу „Предлога европског пројекта КОСТ акције примене плазме у пољопривредној и прехрамбеној индустрији", у који је укључено 67 научних тимова из целог света. За ову област, како су нам рекли, влада велико интересовање, па се надају позитивном исходу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар