Опстанак који зависи од Ромеа

Боливијски покрет за заштиту водоземаца организује десет експедиција на локацијама на којима је боливијска врста жабе „Sehuencas” била присутна, у нади да ће вероватно последњи примерак те врсте – мужјак кога зову Ромео, наћи женку и тако продужити врсту.

У сарадњи са организацијом за заштиту животиња GWC (Global Wildlife Conservation), Боливијски покрет за заштиту водоземаца учествује у кампањи прикупљања средстава за проналажење партнера за жабу Ромеа.

Циљ је да истраживачи на терену сазнају да ли постоје друге јединке те врсте, а ако их има, да пронађу потенцијалне партнере. Ромео има чак и свој профил на једној платформи за проналажење партнера. Креатори те идеје се надају да ће на тај начин сакупити новчана средства која ће се користити за финансирање теренских експедиција.

У опису профила, између осталог, наводи се да је Ромео „стар десет година, да је заинтересован за партнерку са којом би радо остварио потомство", да „досад никада није био у вези" и да „је обичан момак коме су црвићи ‒ омиљено јело"...

Средства ће бити од суштинског значаја за успех боливијске иницијативе и одржавање те врсте водоземаца. Новчани прилози потребни су за основну опрему, неопходну за рад на терену, затим за транспорт и водиче.

Биолози су и пре десет година знали да је та врста водене жабе у невољи (попут многих других водоземаца у Боливији), али Артуро Муњоз, оснивач Боливијског покрета за заштиту водоземаца, признаје да нису могли ипак да претпоставе да ће доћи време када неће бити у могућности да нађу партнера за једну од тих врста.

„Ромео је почео да тражи партнерку годину дана након што је смештен код нас. Ми се надамо да су примерци његове врсте и даље присутни негде тамо у природним стаништима и да можемо успоставити програм конзервације за оплемењивање те врсте", додаје Муњоз.

Бројност врсте којој припада Ромео драстично се смањила услед комбинације фактора као што су климатске промене, нарушавање станишта, загађење...

Влада Боливије планира грађење бране у шумовитој области у којој је водена жаба Sehuencas некада била уобичајена. Док се брана не подигне, проналажење и заштита сваког примерка те врсте биће од кључног значаја за њен опстанак.

Водена жаба Sehuencas није једина врста водоземаца која захтева заштиту. Као изузетно осетљиве „индикаторске врсте" (које указују на стање природног окружења), жабе широм света су угрожене и бројне врсте изумиру услед загађења и нарушавања станишта.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво