Тропске стоноге ‒ убице

Савладати петнаест пута већег противника? Никакав проблем. У отрову тропске стоноге идентификовано је једињење које јој омогућава да у року од 30 секунди онеспособи много веће јединке.

Проучавају се механизми којима тај токсин делује на лабораторијске мишеве, што је сигурно корак ка стварању противотрова са брзим деловањем који ће помоћи људима после угриза гигантске стоноге. Врста Scoplendra Subspines је у просеку дугачка колико и људска шака.
Угрожени су људи који деле природна станишта врсте ‒ суптропски и тропски појас. Њени угризи су изузетно болни а могу бити чак и фатални.

Тако је на Хавајима у периоду 2004‒2008. забележено више од 400 хитних случајева хоспитализације проузрокованих уједом те гигантске врсте.

Подврста те стоноге S Subspines Mutilans била је предмет друге студије, на Институту за зоологију у Куенмингу, у Кини. У њеном отрову идентификован је пептид, који је чини изузетно ефикасним убицом много већег плена.

На молекуларном нивоу, једињење блокира канале који су одговорни за проток калијума кроз ћелијске мембране. Животни циклус сваког организма зависи од нивоа калијума у ћелији, па стога блокирање преноса ствара велике проблеме ‒ скок крвног притиска, дисфункцију нерава, борбу за дах итд.

Засада је једини начин спречавања штете правовремено дозирање извесних антиепилептика.
Изолација тог раније непознатог токсина, те проучавање његове структуре и дејства представљају корак напред ка стварању потентног и поузданог противотрова који ће бити лако доступан.

 

Приредила Наташа Гоати 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво