Ајкула вегeтаријанац

Десетогодишње истраживање Калифорнијског универзитета усмерено на понашање и миграцију ајкула указало је на мању врсту ајкуле чекићаре која је у стању да преживи и размножава се хранећи се морском травом и биљкама са морског дна, упркос томе што се сматрало да се искључиво храни месом.

Студија коју води др Саманта Ли са калифорнијског Института за биологију мора испитивала је врсту садржаја у пробавном систему ухваћених грабљивица. На опште изненађење научне заједнице, више од 60 процената чинио је биљни садржај.

Да би се до краја разјаснило да ли су ухваћене чекићаре случајно прогутале морску траву или то спада у њихов редован јеловник, истраживачи су их три недеље хранили дајући им 90 процената биљне хране и десет процената хране животињског порекла.

Каснији тестови крви доказали су да су те ајкуле заиста у стању да варе морско биље у склопу редовне исхране. У крви је пронађен ензим бета-глукозидазе који је у стању да разложи целулозу.

Запажено је да јединке те подврсте чекићара, чија су станишта махом уз обалу Пацифика, имају исту структуру дигестивног тракта као и њихови много познатији, већи рођаци који живе на већим дубинама и хране се искључиво месом.

Резултати су објављени на годишњем састанку Друштва интегративне и компаративне биологије у Калифорнији, на коме је др Ли са колегама изнела став да ваља преиспитати улогу мањих рођака ајкула чекићара у одржавању екосистема приобаља, будући да је студија довела у питање њихов начин исхране и преживљавања.


Приредила: Наташа Гоати

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво