Енергетска ефикасност очима младих еко-репортера

Међународни програм „Млади еко-репортериˮ (Young Reporters for the Environment – YRE) има за циљ да оспособи младе људе да заузму став и да извештавају о локалним питањима и проблемима у животној средини.

Програм омогућава да се глас младих ентузијаста чује, јер се најбољи радови промовишу на локалном и међународном нивоу. Програм се спроводи више од 20 година и тренутно у њему учествује 35 земаља у којима се организују национална такмичења, док се првопласирани радови прослеђују на међународно такмичење.

Такмичења се организују сваке године како би млади из целог света имали прилику да напредују, уче, истражују и кроз писани, фото или видео-запис укажу на реалне и тренутне проблеме у животној средини. Радови најбољих младих еко-репортера са међународног такмичења биће објављени у часопису „Хафингтон пост" за младе и на међународном YRE веб-сајту.

Млади еко-репортери треба да истакну проблеме у животној средини и да мотивишу локалну заједницу на њихово решавање, а крајњи циљ је да се решавањем локалних проблема покрену иницијативе за решавање глобалних проблема животне средине.

Овогодишњи конкурс под називом „Енергетска ефикасност очима младих еко-репортера" отворен је до 1. априла 2018. Учесници у својим репортажама треба да се баве питањима смањења потрошње и коришћења енергије на ефикасан начин: употребом енергетски штедљивих уређаја и сијалица, побољшањем изолације на зградама, променама навика (гашење сијалица и електронских уређаја када се не користе), ефикаснијим коришћењем енергије за грејање и хлађење просторија и воде и сл. Другим речима, млади се позивају и охрабрују да се баве питањима како ефикасније користити енергију, живети квалитетније и плаћати мање (на пример, на нивоу школе, у свом домаћинству).

Национални оператер програма „Млади еко-репортери" у Србији је струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине". Конкурс је отворен за младе узраста од 11 година до 21 године, који могу да учествују самостално или у групи, преко својих школа, факултета или омладинске групе. Национални жири ће изабрати најбоље и наградиће првопласиране радове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво