Да ли гледање истих серија може да зближи родитеље и децу?

„Нетфликсˮ ‒ један од најпознатијих онлајн видео-сервиса ‒ спровео је анкету међу својим корисницима и установио да многи родитељи (80%) гледају омиљене серије своје деце, у жељи да им се приближе и боље их разумеју. Оно што изненађује је да тинејџери то одобравају.

Многи родитељи широм света свакодневно траже начин да се повежу са својом децом адолесцентског узраста, а супротно увреженом мишљењу, тинејџери заиста желе да се отворе. Седамдесет процената родитеља и шездесет шест процената младих прижељкују да имају више заједничких тема за разговор. Испоставило се да су игране серије међусобна „тачка спајањаˮ.

Нетфликс ‒ један од најпознатијих сервиса за онлајн стримовање мултимедијалних садржаја ‒ спровео је анкету међу својим корисницима која је открила да 80 процената родитеља покушава да боље разуме своју децу гледајући исте савремене серије. Оно што изненађује је да тинејџери то одобравају.

Премошћавање генерацијског јаза

Многи родитељи (80%) објашњавају да гледају серије као што су „Стрела‘‘ (Arrow), „Слатке мале лажљивице‘‘ (Pretty Little Liars) и „Чудније ствари‘‘ (Stranger Things) ради приснијег односа са својим тинејџером. А три четвртине адолесцената одобрава ту праксу ‒ они истичу да би били заинтересовани да разговарају са родитељима о емисијама које гледају. Анкета показује да 89% родитеља и 70% тинејџера виде игране серије као добар начин да се чвршће повежу.

Док 56% родитеља сматра да је тешко разговарати са тинејџерима, скоро сви родитељи (93%) широм света сматрају да ће им гледање ТВ серија које млади прате пружити више тема за разговор, а 78% тинејџера се слаже с тим. Чак и повремено гледање ових серија инспирише на више од ћаскања међу родитељима и децом.

Хватање у коштац са озбиљним темама

Када су у питању озбиљне теме као што су секс, вршњачко насиље и стрес, 79% родитеља и 65% тинејџера слажу се да гледање истих играних серија може да помогне у отварању дијалога. Скоро три четвртине тинејџера (71%) признаје да гледање њихових омиљених серија може помоћи родитељима да боље разумеју шта се дешава у њиховим животима.

Шта би онда родитељи који то већ не раде требало да гледају како би се приближили својој деци? Тинејџери кажу да би приче којима се баве серије као што су „Стрела‘‘ (Arrow), „Чиста хемија‘‘ (Breaking Bad), „Дeрдевил'' (Daredevil), „Пријатељи‘‘ (Friends), „Увод у анатомију‘‘ (Grey‘s Anatomy) и „Наранџаста је нова црна‘‘ (Orange Is the New Black) могле да им пруже више тема за разговор, па чак и да помогну родитељима да их боље разумеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво