Дворац од памука

Милиони Турака живе на Северноанадолијској раселини, дуж које је током протеклих сто година било много земљотреса. Непрегледна мрежа пукотина под Земљином кором истовремено представља пролаз којим разноврсне материје стижу на површину. Неке од тих материја су и корисне.

Локалитет Памукале у јужној области Турске представља један од геолошки најзанимљивијих пејзажа на Медитерану. Пејзажом доминира каскада блиставо белих тераса које Турци називају „Дворац од памука".

Још од времена старих Римљана у тим водама богатим минералима купали су се они који брину о свом здрављу.
Тај невероватан крајолик свој изглед дугује раселинама у подземном свету.

Турска припада веома трусној зони која лежи на Северноанадолијској раселини, а цео локалитет Памукале налази се на пукотинама.
Дубоко под земљом наша планета је налик геолошком лонцу.
Испод Земљине коре полутечна лава загрева разноврсне материје као што су гасови, минерали и вода, и сви они траже пут ка површини. До површине стижу пукотинама.

Терен у околини састављен је од кречњака и врло је порозан, те киша продире у стене; површински материјал који се распада чини кишницу киселом, па она, понирући у подземље, ствара канале у кречњаку.

Та кишница ‒ засићена састојцима кречњачких стена које је растворила ‒ почиње да се греје и у додиру са усијаним стенама, поново се пење на површину и избија кроз пукотине и раселине. Вода се прелива преко ивица терасастих базена и тако се таложи кречњак.

Вода је изузетно богата минералима, сматра се лековитом и добром за здравље. Тај процес се понавља већ четрнаест хиљада година.

Приредила: Александра Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара