Шта треба знати о грипу код паса

Стручњаци упозоравају да влада пандемија псећег грипа, па се власници све више интересују како да заштитите своје љубимце.

Грип код паса може узроковати један од два вируса ‒ H3N2 или H3N8. Сматра се да инфекција потиче из Азије и да је можда настала од птичјег грипа који „се преселиоˮ на псе.

И псећи грип (као и онај од ког оболевају људи) погађа респираторни систем ‒ изазива кашаљ, цурење носа, водњикаве очи и бол у грлу. Обично га прате висока температура и губитак апетита. Како пас не може да каже колико се лоше осећа, потребно је да власник примети симптоме и промене у понашању. Ако је пас летаргичан и избегава оброке, ветеринари препоручују одлазак на преглед. 

Вирус тог типа шири се као и вирус људског грипа ‒ кијањем, кашљањем или додиривањем загађених предмета и површина. Може опстати у окружењу два дана. Пси који проводе доста времена у парковима за псе, одгајивачницама, склоништима, салонима за псе или ветеринарским клиникама ‒ највероватније ће се лакше заразити.

Најугроженији су старији пси, млађи пси и они који већ имају неку болест. Код таквих паса могу се развити и компликације, попут упале плућа. Ако мислите да ваш пас можда има грип, важно је да се на време јавите ветеринару.

Мерите псу температуру и пустите га да се одмори

Температуру пса власник може да проверава сам (постављањем термометра испод пазуха или ректалним мерењем). Нормална температура креће се између 38,3 и 39,2 степена Целзијусова.

Псу треба давати што више течности и подстицати га да једе. Код ветеринара се треба информисати о томе коју врсту хране пас треба да избегава како се не би јавили додатни дигестивни проблеми.

Најважније је да свом псу омогућите одмор. Недељу дана, па и више ако је потребно, поштедите га трчања, вежбе или дресуре и пустите га да спава колико год жели.
Проверавајте редовно да ли и колико једе, пије и има ли опоравка.

Најбољи начин да смањите ризик од оболевања јесте да га држите даље од других паса. Ако проводи доста времена са другим псима, обавезно оперите руке и чак промените своју одећу пре него дођете опет у додир са својим псом. Људи могу носити вирус на рукама и одећи и до 24 сата након контакта са инфицираним псом.

Такође, можете разговарати са ветеринаром о вакцини против псећег грипа, иако постоји одређено питање о њеној ефикасности, јер вакцина за H3N8 можда не нуди заштиту од вируса H3N2 и обрнуто. 

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара