Мистериозне шупљине у Кеопсовој пирамиди

Да тајнама пирамида заиста нема краја, сведочи најновије откриће велике шупљине у Кеопсовој пирамиди. Научници кажу да се то није могло претпоставити према досадашњим научним теоријама и да остаје мистерија чему су те шупљине служиле, наводи Би-Би-Си.

Мистериозне шупљине у Кеопсовој  пирамиди Мистериозне шупљине у Кеопсовој пирамиди
Сврха тог празног простора је непозната, а будући да је недоступан, не зна се ни да ли садржи неке драгоцености. Јапански и француски стручњаци су објавили откриће након двогодишњег истраживања тог славног комплекса пирамида у Гизи, недалеко од Каира. Користили су технологију којом се откривају промене у густини унутар огромних камених структура.

Велика или Кеопсова пирамида изграђена је за владавине фараона Кеопса између 2509. и 2483. пре Христа. Висока 140 метара, највећа је египатска пирамида у Гизи, предграђу главног египатског града. Одраније је познато да се у пирамиди налазе бројни ходници и пролази и три простране коморе, од којих је најпознатија 47 метара дугачка и осам метара висока Велика галерија.

Новооткривена структура лежи тачно изнад галерије и сличних је димензија, кажу стручњаци. „Не знамо да ли је та велика шупљина хоризонтална или нагнута, не знамо ни да ли је реч о једној или о неколико повезаних структураˮ, каже Мехди Тајуби из Института ХИП у Паризу. „Но сигурни смо да та велика шупљина заиста постоји, да је импресивна и да је нисмо очекивали ни по једној познатој теоријиˮ, додао је.

Тим укључен у пројекат „Scan Pyramidsˮ врло је опрезан и засад не описује шупљину као „коморуˮ. Научници верују да су одређене просторе у Кеопсовој пирамиди градитељи направили како би спречили урушавање грађевине, будући да смањују притисак тешких камених блокова. Изнад Фараонове коморе, на пример, пет је таквих простора. Један од вођа тима, Хани Хелал са Универзитета у Каиру верује да је шупљина превелика да би имала ту намену, али коначне закључке ипак препушта стручњацима.

„Покушавамо да схватимо унутрашњу структуру пирамида и како је та пирамида изграђенаˮ, рекао је Хелал новинарима. „Познати египтолози, археолози и архитекте ‒ сви они имају своје хипотезе. Ми им дајемо податке, а они треба да кажу да ли су тако нешто очекивалиˮ, додао је.


Приредио: Бранислав Јарић

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара