Хумани музички дрон

Дрон који лебди над запосленима и гласно им пушта музику како би их присилио да оду кући најновије је дело јапанске роботике. Летећи робот „Т-френдˮ лети над онима који остају на послу после завршеног радног времена, те на сав глас свира мелодије шкотске песме „Auld Lang Syneˮ, која се у Јапану користи као објава да се трговине затварају.

Та необична машина део је напора државе да смањи озлоглашено дуго радно време у Јапану. Но стручњаци су идеју назвали смешном, тврдећи да ће запослени свој посао у том случају носити кући, пише „Дејли мејлˮ.

„Таисеj", компанија за безбедност и чишћење из Нагоје, планира да систем „Т-френдˮ примени у априлу следеће године. „Не можете баш радити када вам учестало над главом лети дрон, те пушта Auld Lang Syne", рекао је Норихито Като, директор у компанији „Таисеј". 

Тек треба да објаве колика ће бити накнада за унајмљивање тог робота, али „циљана ценаˮ је око 4.500 долара. Сеиџиро Такешита, професор менаџмента на Универзитету Шизуока, сматра да ће компаније користити систем само да би се видело да нешто чине у вези са проблемом прековременог рада. 

Добро је познато да у Јапану многи умиру услед бруталног израбљивања и прековременог рада. Дрон је опремљен камером која снимке похрањује на СД картицу. На тај начин може се посматрати стање у канцеларијама у готово реалном времену. Уређај је у стању да препозна своју локацију на спрату зграде без ГПС-а. Након полетања, прелети канцеларијске просторије по унапред задатој рути, те се враћа назад. 

Програмери који су радили на уређају намеравају да омогуће да препознаје лице, како би послодавци могли да утврде ко остаје у канцеларији након завршетка радног времена. 

Прековремени рад убије дословно хиљаде марљивих радника годишње. До бројних смртних случајева долази услед можданих и срчаних удара, као и самоубистава. Јапанска влада покушава да промени културу у којој се дуги радни сати перципирају као доказ верности и преданости фирми. Због тога ће у фебруару држава покренути програм „Премијум петакˮ, у којем подстиче запослене да последњег петка у месецу крену раније кући, са двоструким циљем ‒ умањивањем прековремених сати и подстицањем потрошње.

 

Приредио: Бранислав Јарић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара