Космај ‒ прилагођавање љубитељима природе

Космај се убраја у најниже планине у Србији, са висином од 626 метара. Угнежђен је између Сопота и Младеновца и има три врха ‒ Мали, Голи и Рутави.

Сузана Филиповић из Планинарског клуба „Гребен" из Младеновца каже за РТС да на Космају расте око 500 врста биљака, међу којима има и ендемских врста, затим око 300 врста гљива а планина је дом и за 100 врста птица.

„Цео Космај је под шумом. На стрмим пределима су углавном храстови и букова шума, местимично са четинарима. Како се иде ка подножју, доминирају травнате површине, док су у подножју њиве и обрадиве површине,  пошто је реч о руралном крају", каже Филиповићева.

Од животињског света на Космају, како каже, вредно је поменути лисице, јаребице, препелице, срне и зечеве.

У клубу „Гребен" труде се да планину што више прилагоде посетиоцима.

„Преузели смо иницијативу у сарадњи са предузећем Србијашуме да Космај обележимо и како се то каже ‒ доведемо у ред. Имаћемо пет или шест планинарских стаза које ће бити добро маркиране, поставићемо табле. Наши људи су ових дана на терену, уцртавају се стазе, раде се прорачуни. Надамо се да ће најкасније на пролеће или лето ове године све то бити спроведено у дело", најављује Филиповићева.

У Планинарском клубу „Гребен" кажу да су отворени за све љубитеље природе и позивају заинтересоване да им се обрате како би их повели у обилазак и упознавање Космаја.

На Светски дан планина, који је обележен 11. децембра, сигурно су најпоносније биле државе на чије планине није крочила људска нога, попут оних које прекрива Амазонија у Јужној Америци. Србију у том смислу краси десетак прашума, међу којима је и позната Винатовача ‒ строго заштићен резерват, који одликују столетна букова стабла, наводи Биљана Крстески из Завода за заштиту природе Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара