Са косом опрезно

У неким ситуацијама радо бисмо пожелели да немамо ниједну длаку на телу, јер та наша израслина је, ненамерно, највећи „цинкарошˮ.

Са косом опрезно Са косом опрезно
На институтима за судску медицину коса се сматра, ни мање ни више, за врсту складишта. На глави имамо милионе „сведокаˮ, најчешће ћутљивих, који би ипак могли да нас одају и осуде.

Медицинске установе данас су право место радње криминалистичких серија. Анализа крви више није довољна да би се на суду, на пример, потврдило да ли је оптужени први пут узео дрогу, или је конзумира већ извесно време. Али то ће потврдити прамен косе.

Знамо да коса расте око један центиметар месечно, зато судска медицина испитује последња два центиметра. Када је осумњичена особа ћелава, узимају се друге длаке: стидне или пазушне. Сам процес утврђивања је следећи: Коса се исече на сасвим ситне комадиће, на сегменте мање од пет милиметара, а потом се ставља у раствор који изазива ослобађање молекула.

Одсек за токсикологију истражује првенствено присуство опојних дрога и лекова, али и метала, допинга. Чим се нешто унесе у организам, на пример, гутањем, и уђе у крвоток, могуће је пронаћи велики број молекула те супстанце у коси.

Препарат од косе одстајаће једну ноћ у праху, а онда ће бити подвргнут анализи. Толико је потребно „инкриминисаним" молекулима да се растворе у течности.

Помоћу крви и урина можете истражити токсиколошки историјат неке особе у последњих неколико дана, али веома ретко више од недељу дана. Насупрот томе, коса нам не даје податке о томе шта се десило неколико дана пре него што је узет узорак, већ нам открива шта се догађало у претходних неколико недеља или месеци. Она је истраживач прошлости. То је једини узорак који нам отвара поглед на токсиколошки историјат појединца.

А ево на који начин. Ако, на пример, графички обележимо дан и вредност параметра када је особа узела марихуану или седатив као „нулти дан", у тачки „први дан" супстанца ће бити присутна на истом нивоу. Пошто коса расте, у тачки „други дан" супстанца ће се померити још за неколико стотих делова милиметра, да би се видело да се у тачки „трећи дан" тај раст наставља. Код тачке осам или десет већ се стиже до површине коже, дакле до места где се длака може одсећи. Од тог момента, кад се узме узорак косе, моћи ћемо да сазнамо које је супстанце та особа користила.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се