Деветнаест питања за мудри децембар

Децембар је месец када је корисно зауставити се накратко и размислити о години која одлази. Многи од нас фокусирани су на своје неуспехе и поразе. Одговорите на следећа питања и можда ће вам ствари изгледати другачије.

Који догађаји су били најважнији за вас у 2017. години?
Шта је било добро? У чему сте све били успешни? Које најлепше тренутке сте сами створили? Које тријумфе сте славили?

Други
Све што у животу успемо или не успемо на неки начин ће бити повезано са другим људима. Можда спонтано пожелите да од срца захвалите некоме. Сетите се ко је био уз вас када је било тешко. Од кога сте научили нешто важно? Да ли постоји особа коју сте запоставили? Заборавили? Ово је време и за тражење опроштаја и за разумевање.

Ко су за вас били најважнији људи у 2017? Са којим људима сте успели да превазиђете неку кризу? Кога сте све упознали? Са ким сте сарађивали добро или замишљали занимљив пројекат? Кога сте запоставили и према коме били неправедни?

Учење
Човек има ту фантастичну способност да током целог живота може да научи нешто ново, чак и у дубокој старости. Свет се никада није мењао брзином којом се мења данас. Запишите све што сте научили у овој години, чак и нешто што вам изгледа безначајно. Можда сте савладали програм за прављење табела? „Којешта, то свако уме", рећи ће многи. Ваш лични напредак је мера ствари, а не глобална сцена. Можда сте научили неколико реченица на страном језику, читали о криптовалутама, први пут киселили купус или офарбали столарију. Одговорите на питања и размислите шта вам је донело посебно задовољство, ма како изгледало банално.
Шта сте научили у 2017? Какви сте били? Које сте нове способности стекли? Које сте вештине унапредили? Како сте постали боља особа и ојачали свој карактер?

Није важно учествовати, важно је и изгубити
И коначно, није битно шта смо постигли, већ ко смо постали. Пут ка једном циљу може нас одвести у сасвим другом правцу. А то може бити узбудљиво.
Које циљеве сте остварили? Којим циљевима сте пришли ближе? Којих сте се одрекли? Како су се одвијали ваши планови?

Одговарајући на ову групу питања, преносите исте, модификоване или потпуно промењене циљеве у следећу годину. Многи људи желе нешто што већ имају, а нису тога свесни. Раздвојте оно што желите од оног што вам треба. Срећом, живот је често мудрији од нас па нам донесе управо оно што нам треба, а не оно што жарко желимо. На крају, честитајте себи на успесима. Похвалите себе и за све поразе које сте храбро претурили преко главе и ‒ наставили даље.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се