Сурлаши ‒ дивови из наше геолошке прошлости

У Галерији Природњачког музеја на Калемегдану недавно је отворена изложба оригиналних делова скелета сурлаша, чији су фосилни остаци откривени на територији Србије и Македоније. Представљене су и реплике лобање и делова скелета два најпознатија мамута пронађена на територији Србије. Поставка је графички обогаћена крупним илустрацијама сурлаша, а биће отворена до маја 2018. године.

При помену „сурлашаˮ, вероватно се прво помисли на данашњег афричког или азијског слона, евентуално мамута. Међутим, они су само потомци групе сисара чији су фосилни остаци део процеса који је трајао милионима година. Од релативно малих животиња еволуцијом су постали најкрупнији копнени сисари. Све до проналаска комплетних скелета, представа о тим животињама била је нејасна, а понекад и гротескна. Њихове лобање и крупне кости људи су доживљавали као делове киклопа или других митских бића. Захваљујући бројним фосилним остацима у природњачким збиркама широм света, данас знамо довољно да можемо успешно да реконструишемо њихов изглед.

Настанак сурлаша

Током палеогена (пре 65‒23 милиона година) Арабијско полуострво и Африка били су спојени у један континент са тропском климом, изолован од остатка света океаном Тетисом. На том простору су настали први сурлаши. Првобитни сурлаши били су велики попут свиње, имали су кратку сурлу и благо увећане секутиће. Каснији облици показују типичне особине савремених слонова, краће и компактније тело, краћу и вишу лобању и увећане друге горње секутиће ‒ кљове. Почетком миоцена (пре око двадесет три милиона година) промене у грађи Земље и померање континената доводе до хладније климе, али и до миграције сурлаша из Африке у Азију и Европу. Тада су то биле веома крупне животиње са карактеристикама сличним данашњим слоновима. Временом, њихово тело се увећало, вилица се скратила а број зуба смањио. Бројне необичне врсте сурлаша разврстане су у више фамилија. Четири од њих су имале 14 представника током геолошке историје наших простора.

Особине сурлаша

Основна особина која карактерише ред сурлаша је сурла, по којој су и добили име. Сурла је формирана од горње усне и носа, а користи се за дисање, хватање предмета и усисавање воде. Продужеци слични прстима на крају сурле веома су покретни и осетљиви.
Друга карактеристика сурлаша су кљове. То су продужени секутићи који током еволуције показују велику варијабилност у дужини и анатомији.

Кика

Фосилни остаци мамута пронађеног у Кикинди 1996. године, у глинокопу на дубини од 21 метар, припадају прелазној врсти између степског слона и рунастог мамута. Пронађен скелет је готово комплетан, а по облику карлице сматра се да је у питању женка. Старост јединке је процењена на 64 године, а старост скелета на око пола милиона година. Скелет је пронађен на месту угинућа - in situ. Оригинални скелет Кике изложен је у Народном музеју Кикинда.

Вика

Маја 2009. године експлоатацијом угља у површинском копу рудника угља Термоелектране „Дрмно", на отвореним геолошким профилима (дубине 27 метара) нађени су остаци скоро целокупног скелета мамута Вике. Веома сложен процес конзервације in situ, урадили су стручњаци Природњачког музеја из Београда. Касније је скелет пребачен у покривени објекат археолошког налазишта Виминацијум, где је данас изложен за публику.
Утврђено је да је тај горостас дужине веће од шест метара доживео дубоку старост од око 60 година. Анализе старости геолошких слојева у којима је фосил пронађен указују да је представник једне од првих форми мамута у овом делу Европе.

Стотине налаза зуба и осталих делова скелета мамута и других сурлаша на територији Србије и околних земаља, доказ су да су у великом броју насељавали то подручје. Свакодневно се врше детаљна палеонтолошка истраживања на терену и у лабораторијама. Осим велике научне и музеолошке важности, сваки од налаза представља и занимљивост за широки аудиторијум. 

Приредила Александра Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво