Ханука

Завршава се Ханука, јеврејски празник светлости, који је ове године почео 13. децембра. Почетак осмодневног празника обележен је у синагоги у Београду паљењем прве свеће.

Ханука је празник победе макабејских устаника над хеленским освајачима.
Селеукидски владар Антиох Епифан је царским декретом забранио одржавање Торе у Јудеји. Под претњом смртне казне, било је забрањено обрезивати децу, светковати суботу, или се уздржавати од нечисте хране.

По Антиоховом наређењу, Храм је оскрнављен приношењем свиње на жртвенику. Забрањено је приношење жртава Богу Израела. Уместо тога, морало се присуствовати приношењу нечистих животиња хеленским боговима.

На једном од обавезних јавних уживања идолских жртава, Мататја је убио једног од оних који су се повиновали декрету Антиоха, и позвао цео народ на свети рат против Хелена. Битке макабејских устаника описане су у четири ванканонске књиге, које се зову и књиге о Макабејцима.

Након четврте битке са хеленском војском, Макабејци су успели да ослободе Храм и поново успоставе службу Божју. Као успомена на поновно освећење Храма, установљен је осмодневни празник Ханука.

У току свих осам дана Хануке, увече се пале ханука-свећице, а на јутарње богослужење износи се Сефер-Тора и читају крај шестог и седмо поглавље из Четврте књиге Мојсијеве.

Ханука се честита изразима:
Ханука лесимха!
Ханука на радост!
Земан урим лесимха!
Време свећица на радост.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се