Производња струје из обновљивих извора

Захваљујући великом појефтињењу чисте технологије, енергија ветра и сунца може до 2030. године да замени више од 50% електричне струје која се производи из угља и гаса у Европи, показује ново истраживање.

Европски политичари позивају се да прихвате нове могућности у енергетском сектору и да поставе више циљеве у погледу смањења емисија штетних гасова и веће употребе обновљиве енергије.

У извештају консултантске компаније „Артелис", објављеном у новембру, наводи се да би до 2030. године Европска унија могла да 61% струје производи из обновљивих извора, а не 49%, како се сада предвиђа. То би значило смањење емисије угљен-диоксида за додатних двеста шездесет пет милиона тона и уштеду у енергетским системима од шестсто милиона евра годишње, показује истраживање.

Мањи трошкови енергије ветра и сунца значе заправо да је јефтиније да се иде ка 61% обновљиве енергије и да се смањи данашњи ниво коришћења гаса за око 50%.

„Пад цене чисте технологије превазишао је сва очекивања. Економије се сада одлучно окрећу ка чистој енергији, што су додатни разлози за веће амбиције ЕУ за 2030. годину", изјавила је Лоренс Тубијана, извршна директорка Европске климатске фондације, која је наручила истраживање.

Франческо Стараче, извршни директор италијанске енергетске компаније „Енелˮ, који је однедавно председник удружења „Еурелектрик", такође сматра да се напредовање у технологији обновљиве енергије одвија брже од очекиваног.
„Данас су обновљиви извори јасан победник битке у цени по киловат-сату", рекао је Стараче у недавном интервјуу за портал „Еуроактивˮ, додајући да се карбонска неутралност у енергетском сектору може остварити сигурно пре 2050. године.

Закони о чистој енергији застарели пре него што су усвојени

Мада посланици Европског парламента расправљају о предлозима нових енергетских прописа ‒ чији су циљеви да обновљиви извори чине 27% укупне енергетске потрошње и да се емисија угљен-диоксида смањи за 40% ‒ објављен је извештај с новим проценама, који наговештава да су ти циљеви застарели и пре него што су званично усвојени, и да би чак могли да успоре прелаз на систем чистије енергије.

У Бриселу сада процењују да ће емисија тоне угљен-диоксида 2030. године коштати 27 евра, што се сматра недовољним да би се одустало од употребе угља у енергетској индустрији.

Имке Либеке, из Канцеларије за европске политике Светског фонда за заштиту природе, изјавила је да Европска комисија „изгледа хронично потцењује" позитиван утицај који може да има одржива обновљива енергија.

„Као што овај извештај показује, можемо и морамо да укинемо угаљ и да повећамо коришћење обновљивих извора много више од онога што је предложено за 2030. за добробит здравља Европљана, новчаника пореских обвезника и наше заједничке климе", рекла је Либеке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се