Фестивал науке: Један на један!

Једанаести Фестивал науке приредиће од 14. до 17. децембра на Београдском сајму најбољу научну забаву за све узрасте. Реч је о највећем научном фестивалу у региону.

Сви заинтересовани и ове године моћи ће да ʼизађу на цртуʼ највећим научним изазовима и да у непосредном контакту са научницима испробају различите научне експерименте и упусте се у незаборавне научне авантуре.

„Након прошлогодишњег јубиларног, десетог фестивала, када смо забележили како рекордан број учесника тако и рекордан број посетилаца из целог региона, овогодишњи фестивал науке представља почетак једног новог циклуса. Тежимо да из године у годину растемо и развијамо се, како бисмо кроз интерактивне поставке приближили публици новитете и најсавременија научна сазнања на разумљив и популаран начин", наводи Ана Петровић, директорка Фестивала.

„Kретање има велику важност у свакодневном животу свих нас, представља и једну од основних особина живих бића" ‒ говорећи о покрету као централној теми фестивала, Ана Петровић додаје да иза покрета лежи читава наука, што ће покушати да приближе на овогодишњем фестивалу.

Разнолик програм

Фестивалски програм ове године подељен је у четири хале Београдског сајма и на више од 6.000 квадрата доноси бројне новине. Интерактивне научне поставке распоређене су у халама седам, осам и девет, док је експлозивна Научнофантастична бина ове године смештена у Халу пет.

С посебном пажњом креиран је својеврсни фестивалски полигон, зона са интерактивним поставкама под називом Наука у покрету.

„Слоган ʼЈедан на једанʼ најбоље описује нашу тежњу и жељу да науку представимо директно ‒ ʼједан на једанʼ кроз предавања, интерактивне поставке, изложбе, радионице и документарне филмове. Програм је веома разнолик ове године, са доста нових учесника, што нас чини поносним", наводи главна координаторка фестивала, др Александра Патенковић.

Посетиоци ће проћи кроз различита геолошка доба од постанка планете, кроз живот у најширем облику; моћи ће да испрате формирање и кретање живих бића и човека ‒ кроз покрет и спорт.

Поред зоне Наука у покрету (Хала девет), новитет на овогодишњем фестивалу је и Мала научна бина Један на један, кутак за дружење са научницима који ће делити своја сазнања и искуства из бројних научно-популарних области, а све ће бити прилагођено како старијим тако и млађим посетиоцима.

Најмлађе радозналце и ове године дочекује разиграна Мала зона (Хала 8), док ће тинејџери заљубљени у науку моћи да се друже са својим генијалним вршњацима у зони Експертинејџера (Хала 9).

Светске научне звезде

Фестивал ће окупити и велики број научних звезда из целог света. На Научнофантастичној бини заблистаће боје Пољске, Естоније, Бугарске, Израела. Из Француске стиже Париска циркуска академија La belle Apocalypse, чији ће представници у сарадњи са физичаром публици појаснити како то циркуски извођачи успевају да пркосе гравитацији, док из Аустрије долази компанија ОМАi, која ће омогућити посетиоцима да помоћу ајпода изразе своју креативност уз виртуелно сликање графита.

Највећа звезда овогодишњег фестивала биће Стив Вулф, научни комуникатор из Сједињених Америчких Држава. Он ће демонстрирати научне принципе који стоје иза специјалних ефеката у холивудској филмској индустрији. Вулф има двадесет пет година искуства у том послу и са својим тимом стоји иза бројних каскадерских вратоломија и невероватних сцена које одузимају дах у светским блокбастерима, а до сада је сарађивао са звездама као што су Том Kруз, Ал Паћино, Том Хенкс и многи други.

Наука је забавна

Забаван изазов на Kориолисовој вртешци дочараће део задатака кроз које пролазе космонаути у припремама за освајање свемира, а разиграни ласери поиграће се са нашим рефлексима и покушати да збуне чак и посетиоце са најбољом концентрацијом.

Они храбри ће моћи да се суоче са својим страховима помоћу виртуелне реалности, а најзнатижељнији међу њима могу да покушају да заварају полиграф. Љубитељи животиња биће у прилици да одмере своју брзину са омиљеним другарима из света дивљине, док ће сви љубитељи циркуских акробација моћи да савладају вештине уз које циркуским уметницима кршење природних закона иде од руке.

Уз обиље изазова из света виртуелне реалности, посетиоце које занима технологија чекају и неки једноставнији задаци ‒ нпр. моћи ће да померају курсор користећи сопствене зенице.
Психолошке игрице покушаће да помуте радознале умове, док ће симулације чеоних судара отрезнити присутне довољно да везивање појаса више никада не виде као безбедносну рутину која се неретко прескаче.

Географска авантура богатија је за изазов склапања тектонских плоча уз избегавање свих потенцијалних земљотреса и осталих непогода. Пут кроз историју, на крилима археологије, биће много занимљивији када се заинтересовани упусте у решавање археолошких изазова и препрека све до проналаска блага закопаних како у овој тако и у виртуелној реалности.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се