Позив средњим школама за учешће у пројекту из роботике и програмирања

До 10. децембра 2017. траје конкурс за учешће у пројекту „СТЕМ образовање и нове технологије у циљу регионалног развоја“. Програм додатног образовања из роботике и програмирања намењен је наставницима и ученицима средњих школа из Србије и Хрватске, а организује га Истраживачка станица Петница у сарадњи са партнерском организацијом „Osijek Software Cityˮ из Хрватске.

Изабране школе добиће пакет неопходан за реализацију савремене наставе и ваннаставних активности у области роботике, као и пакет образовних програма. Идеја је да се школама на овај начин помогне да након пројекта могу успешно својим ученицима представљати роботику, програмирање, природне науке и иновације (СТЕМ области).

Пројекат траје шест месеци и обухвата семинаре у Петници, Осијеку и активности у онлајн фази. Изабране школе ће са својим тимовима (један наставник и два ученика) имати прилике да уз најбоље стручњаке из Србије, Хрватске, ЕУ и САД развијају знања из програмирања, роботике и уче о иновативној настави и другим темама у СТЕМ области.

Први такав семинар се одржава у Истраживачкој станици Петница од 13. до 17. јануара 2018. године. Након тога следе активности унутар самих школа са роботским пакетом који добија свака школа, као и онлајн фаза учења и реализације малих научних пројеката. Завршни семинар се одиграва у Бизнис инкубатору Свеучилишта у Осијеку од 25. до 30. јуна 2018. године.

„Образовање у области науке, математике, технологије и инжењерства (СТЕМ) кључно је за даљи развој сваког друштва. Због тога покушавамо да оснажимо школе да покрену своје школске секције како би ученици који желе да науче нешто више ‒ имали и где то да науче. Петница ће и даље настављати да организује образовне програме и за ученике, али и за наставнике, у научним областима са највише потенцијала за развој", нагласио је за Портал РТС-а програмски директор Истраживачке станице Петница Никола Божић, позивајући наставнике средњих школа да се пријаве путем онлајн формулара који се може наћи на сајту ИС Петница.

Школе које буду изабране за учешће у образовном програму обавезују се да ће програм испратити у целости, као и да ће добијени сет за роботику активно користити и након завршетка пројекта.

Приредила: Јелена Мицић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се