Нецензурисани ‒ када млади проговоре о вредностима

Kакве су твоје вредности? Шта ти је важно у животу? Kоје су твоје моћи? Мали човек наспрам агресије ‒ ко ће победити? Да ли можеш да се (из)бориш против корупције? Шта је за тебе љубав? Kолико можеш и смеш? У чему су твоја снага и твоја моћ? Какви су твоји ставови? Идеали? Сва та питања се постављају пред младе људе који покушавају да пронађу своје место у понекад збуњујућој реалности. Поставили су их и ученици неких средњих школа у Београду, а одговор је једна позоришна представа.

Представа се зове „Нецензурисаниˮ, а настала је као резултат едукативно-креативног програма који је Група „Хајде да..." спровела са средњошколцима са територије Града Београда, а у оквиру пројекта „ОДЕЛИ МЕ! ‒ ЕУ и национални и културни идентитет: истине и предрасуде".

„У оквиру овог програма смо се, кроз обраду књижевних дела, бавили сликом Европе и њених вредности, уочавајући сличности и разлике између нашег и ширег културног простора.

Неке од тема које смо обрађивали су: интеркултурално разумевање, национални идентитет, културолошки обрасци, религијска различитост и религијска толеранција, односи моћи унутар друштва, као и између држава, мали човек и идеали, геополитичке предрасуде, љубав, однос према мањинама, питање људских права, родних позиција", каже Милица Поњавић, која је међу водитељима програма.

Представа ће бити одржана у биоскопу „Рекс", а изводе је ученици школа које су биле партнери на пројекту: Медицинска школа Звездара, Седма београдска гимназија и Правно-биротехничка школа „Димитрије Давидовић".

Пројекат је финансирало Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије. Осим наведених школа, партнери су били и „Унија средњошколаца Србије", Kултурни центар „Рекс".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се