Све што сте хтели да знате о…

Принципи неформалног образовања укључени су у Закон о основама система образовања и васпитања, а тиме су постали и део школског образовног система. Тако је и законом препознато да људи имају потребу да стално уче, у различитим контекстима.

Према неким истраживањима, чак 85% онога што знамо стекли смо у неформалном контексту и ван институција система. Само 15% знања добили смо у разним званичним институцијама ‒ школама ‒ различитог нивоа, а и даље се несразмерно велики новац одваја управо за њих.

„Кроз неформално образовање можете научити како да напишете добру радну биографију (CV), или пријаву за посао; можете да стекнете нова знања из екологије, научите да боље разумете функционисање државне институције и могућност грађана да утичу на одлуке локалне самоуправе", каже Милица Поњавић, из Групе „Хајде да...". 

Велики број организација се бави разним неформалним облицима образовања. Група „Хајде да..." је само једна од многих, и она ставља посебан нагласак на образовање кроз уметничке форме.  

„Неке од вештина могу да се примене и на друштвено деловање. Ми смо управо расписали позив за пријаву на курс прављења краткометражних филмоваˮ, каже Милица. Учесници курса ће учити како се праве краткометражни филмови, а затим ће на основу стечених вештина своје идеје преточити филмове о насиљу у друштву, сиромаштву, корупцији, позицији маргинализованих група.  

Да полазници стичу озбиљне вештине, показују и филмови направљени на ранијим курсевима које је организовала Група „Хајде да...", а могу се погледати на веб-адреси: www.youtube.com/watch?v=JTtHjmMEI9g . 

Група „Хајде да..." је управо завршила пројекат који се састојао од две обуке у трајању од десет дана у Сремским Карловцима и дводневне завршне конференције о онлајн образовању, одржане у Београду. Учествовали су млади из Финске, Шпаније, Албаније, Литваније, Хрватске, Македоније и Србије. Предавања су држали стручњаци из Енглеске, Данске, али и из Србије, а полазници су захваљујући стеченим знањима направили онлајн-курсеве, које можете наћи на интернету.

Баве се питањима родне равноправности, омладинског активизма, учешћа младих у процесима доношења одлука на локалном нивоу, каријерног вођења за средњошколце... То су теме о којима се не учи довољно у школи, већ у систему неформалног образовања. Кроз курсеве се нуде и вама, да научите нешто ‒ неформално. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво