Девојка са ћуповима и птицом

Кроз читаву историју уметности, жена је приказивана на најразличитије начине, у готово свим контекстима и жанровским целинама. Она је од давнина привлачила и провоцирала, не увек својом иницијативом.

„Девојка са ћуповима и птицомˮ (1951), један од најранијих цртежа Лазара Возаревића, чува се у Народном музеју у Београду.

Цртеж поседује црте карактеристичне за уметников рани период. Танка, грациозна и жива линија тече виртуозно, прецизно и чини јединствени композициони сплет оплемењен орнаменталним, филигранским детаљима који више подсећају на персијску минијатуру, на рад са кинеским тушем са златним прахом на свили или батисту, или на украс у енкаустици архајских ваза, него на неки савремени визуелни документ. Млада жена, лепа и узвишена у разиграном покрету и меланхоличном изразу, преточена је и сама у орнамент у којем постаје анонимни репрезент лепоте и чулности.

Лазар Возаревић, рођен у Сремској Митровици 1925. године, био је српски сликар и ликовни педагог, који је на ликовну сцену Србије ступио 1951. године на заједничкој изложби „Једанаесторице" и представио се радовима који су настали под утицајем Сезановог реализма и Пикасове плаве фазе. Поред уљаног сликарства бавио се мозаиком и илустрацијама.

Током времена, посебно средином шесте деценије 20. века, жена је у Возаревићевим радовима добијала све значајније место, као персонификација различитих природних датости ‒ појављивала се у невезаним серијама, варијацијама и интерпретацијама на тему материнства, затим и као Симонида, као традиционални иконички модел верности и честитости, као покајна грешница Марија Магдалена, а касније и у репрезентацији Косовке девојке, у историјски пратећој, али и даље активној, женски арбитрарној улози.

Лазар Возаревић је умро 1968. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара