Систем чињеница

Како „конкретни” уметници бирају чињенице, за разлику од примењених? Шта је систем? Које замке вребају у случају комбиновања два или више система?

Да ли је оформљена чињеница сирова, научна, уметничка, или каква друга ‒ о томе одлучује аутор. Свакако, нема никакве разлике у околности што ће операцију формирања извести научник или уметник.

Склони миметичкој пракси, уз неопходно посредништво маште, ликовни уметници и литерати извешће операцију селекције, тј. избора чињеница, ослањајући се на своје непосредне утиске. Музичари, архитекти и (уопште) апстрактно настројени уметници, ослањајући се претежно на слику сопствене интелектуално-психичке топографије (снабдевене такође бесконачним бројем варијаната), издвајају идентичном операцијом исечке, које ће потом назвати чињеницама.

Међусобно повезане чињенице релацијама које им ми дајемо постају систем. Подједнако и у науци и у уметности. Сваки систем је, дакле, дело интелекта, јер не постоји ни по себи, нити само за себе. И ако бисмо баш да задржимо појам „сирове чињеницеˮ, онда бисмо могли једноставно рећи да је то сваки исечак који још није постао део система.

Сваки систем је исправан у име онога што обухвата, а нетачан у односу на оно што у њега не може стати.

Да би се празнине испуниле, неки комбинују два (или више) система. У нади да ће се избећи недостаци, прибегава се потапању и оног малог процента истинитости. У уметности се таквим поступком долази до еклектизма; у политици до издаје; у науци до грешке; у љубави до импотенције.

Онај ко жели да продре у елементарне законе света, науке и живота уопште, требало би да се (као навигаторима) обрати старијим ауторима. Они су били ближи есенцијалним проблемима, јер им је био доступан мањи број чињеница, споредних путева.

Савремени експерти исцрпљују се ударајући полипа науке по пипцима. Старији мудраци за те пипке нису ни знали; па су га ударали директно у главу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара