Мириси историје – од шпанског бибера до ваниле

Зачини су се некад употребљавали како би се анулирао мирис не баш свеже хране или побољшао њен укус. Више нису толико скупи као што су некад били и сада их може приуштити свако просечно домаћинство. Тешко је уопште замислити кување без њих, јер мирисом, укусом и бојом свако јело могу учинити посебним. Данас се не користе за прикривање лошег квалитета хране, већ да би појачали арому, дали пикантнији укус и боју и допринели утиску лепо послуженог јела.

Колумбово велико откриће

У разговору са Енрикеом Камачом Гарсијом, директором Института „Сервантес" у Београду, сазнајемо како је „шпански биберˮ постао најважнији зачин донесен са Истока. Колумбо заправо није планирао да иде у Америку, већ на исток. Хтео је да обиђе свет и да преко Атлантика стигне до Азије. То је била Колумбова велика пустоловина. Када је стигао у Америку и тамо видео како су млели паприку, која је била и мало љута, схватио је да се може користити за конзервисање намирница, а такав састојак је и тражио. „Рекао је да је то ʼнаш биберʼ. Вративши се у Шпанију, казао је да су успели да стигну на прво азијско острво, одакле су могли да набављају биберˮ, објашњава Гарсија. Одатле је потекла и чувена алева паприка, која је у српској кухињи, као и у шпанској, један од незамењивих зачина.

Како је због љубави настала ванила

Једна од најпознатијих арома на свету која се добија из специфичних дугуљастих
махуна и назива ванила, заправо потиче од тропске орхидеје и једини је јестиви плод фамилије орхидеја. У природи расте као пузавица са дугуљастим, кожастим лишћем и цветовима опојног мириса, најчешће беложуте или жутонаранџасте боје. Природно станиште те биљке је подручје данашњег Мексика, где је живело индијанско племе Тотонака.

Према митологији племена Тотонака, легенда о ванили повезана је са принцезом Ксанат, најстаријом ћерком племенског поглавице. Поред изузетне лепоте, красиле су је нежност, снага и одлучност. Њену пажњу је привукао младић који није био истакнут у племену, али је био изврстан уметник. Пошто је поглавица забранио принцези да се уда за обичног смртника, млади пар је побегао у шуму, где их је снашла трагична судбина. На месту где је проливена њихова крв израстао је жбун око кога се увила смарагдно зелена, нежна лоза са цветовима опојног мириса ‒ ванила. Призор је представљао загрљај младих љубавника, а плод који се појавио сматрао се светим поклоном богова.

Европљане је с ванилом први упознао Ернан Кортес у 16. веку, када и почиње да се користи у кулинарству и народној медицини. Данас се производи широм света, а највећи произвођач је Мадагаскар. Свеже махуне немају карактеристичну арому, али се она развија у посебном процесу уз дејство ензима.

Улога зачина некад и сад

И данас се користе једноставни рецепти настали у време када су зачини били скупоцени и доступни само одабранима. Традиционалне кухиње опет су у моди. Мириси и укуси су чисти, препознатљиви. Свеже и здраве намирнице играју улогу зачина. Тај стил је кренуо шездесетих година прошлог века из Лиона, „из лонцаˮ Пола Бокуза, који је обновио традиционалне вредности и одолео захтевима нове кухиње. Квалитет намирница се смањује из дана у дан. Паприка нема мирис и укус паприке. Тако зачини добијају улогу коју су имали у старом Риму и у јужној Индији - да поправе мирис и укус хране која је изгубила природне особине - због високих температура, дуготрајног транспорта, неприродне производње, предугог циклуса продаје. Све се понавља: некада су зачине користили богати, а данас богати могу да једу храну која има мирис и укус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. јул 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом