Презентација светских стратешких докумената о заштити природе

У Заводу за заштиту природе Србије у Београду, представници Светске уније за заштиту природе (IUCN) представили су најновија стратешка документа о заштити природе промовисана на IUCN Светском конгресу заштите природе, одржаном средином 2016. године на Хавајима.

Представљени су Извештаји о стању заштићених подручја и угрожености врста, Зелена листа заштићених подручја, Црвена листа екосистема, Смернице за професионализацију заштићених подручја и Еколошки приступ ублажавању климатских промена и ревитализацији шумских екоситема.

Након презентација, учесници су у оквиру дискусија размотрили могућности имплементације најновијих смерница и методологија рада у пракси заштите код нас, као и могућности даље сарадње са Светском унијом за заштиту природе у области унапређења капацитета за реализацију програма активне заштите и управљања заштићеним подручјима.

Сваке четири године одржава се IUCN Светски конгрес заштите ‒ јединствен догађај у заштити природе који окупља стручњаке како би разменили мишљења и понудили одговоре за велике изазове са којима се суочава човечанство. Под слоганом Планета на раскршћу, овогодишњи IUCN Конгрес одржан је у септембру на Хавајима, и сматра се несумњиво најуспешнијим досад, са рекордним учешћем више од 10.000 учесника.

Хавајске одлуке 

IUCN Конгрес је окупио представнике држава и организација цивилног сектора, духовне и племенске вође, стручњаке и приватни сектор да заједно донесу одлуке о начину на који бисмо могли да се суочимо са одлучујућим изазовима заштите и одрживог развоја. Њихове заједничке одлуке су представљене као Хавајске одлуке ‒ документ који формулише препоруке за човечанство на раскршћу и у ком се потврђује заједничка спремност свих учесника IUCN Конгреса да направе дубоке промене у свакодневици људског друштва на Земљи, а пре свега у томе да наши начини производње и потрошње постану у већој мери одрживи.

Једна од нових резолуција у вези је са еко-туризмом и тражи од IUCN-a да се ангажује око унапређења дефиниција и стандарда у области еко-туризма, као и подизања капацитета на глобалном нивоу.

На Конгресу је било речи и о IUCN Кључним подручјима за биодиверзитет ‒ глобално договореном стандарду за одређивање најзначајнијих подручја за заштиту биодиверзитета, што је значајан корак у смислу консолидовања заједничког приступа заштити на глобалном нивоу. Представљена је и Црвена листа екосистема као нови глобални стандард за процену стања и ризика по екосистеме на планети, који је применљив на локалном, националном, регионалном и глобалном нивоу.

Научно заснована процена стања екосистема подићи ће свест о претњама по екосистеме и о томе како би њихова промена или губитак утицали на људе, и показати како боље управљање екосистемима може умањити ризике и побољшати отпорност и прилагодљивост заједница. IUCN Црвена листа екосистема омогућава боље коришћење ограничених ресурса наше планете.

Рад скупа отворили су је мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије и Борис Ерг, директор Канцеларије у Београду Светске уније за заштиту природе.

Приредила Милица Барјактаревић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара