Исхрана „на јапански начин” за дужи живот

Дуговечни, витални и витки ‒ становници Јапана представљају енигму за остатак света

Научници сматрају да посебне животне навике, пре свега навике у исхрани, утичу на ниску стопу гојазности и кардиоваскуларних обољења у Јапану. Представљамо основе јапанске „гастрономске филозофије" ‒ као инспирацију за здравији начин живота.

Истраживачи верују да је за дуговечност и виталност Јапанаца, који у просеку живе 80 година, „најзаслужнија" уравнотежена, разноврсна исхрана, богата омега-3 масним киселинама, поврћем и угљеним хидратима. Међутим, уз одговарајући избор намирница, посебно је важно на који начин се храна припрема и конзумира.

Посвећеност свим чулима

Јапанска гастрономија поред слатког, киселог, горког и љутог, познаје и посебно пријатан осећај под непцима зван ‒ умами. При сваком припремању хране улаже се посебан труд: храна се организује у много сегмената, тако да буде величине залогаја; поред мозаика од мноштва малих порција, јела се представљају по принципу различитости и контраста укуса и боја. Јако је битна техника сечења рибе. За сашими се траже прецизни, јасно одмерени потези ножем, јер дебљина исеченог меса рибе не утиче само на визуелни утисак већ и на осећај у устима. Сечење поврћа такође је подигнуто на потпуно нов, артистички ниво јер се верује да облик плодова утиче на сам укус. Ваљкасто поврће (попут шаргарепе) углавном се сече на колутове, полумесец или дијагонално.
Храна је дар природе, и зато у њој треба уживати на што природнији начин, у што сировијем облику. Изузетно се поштују годишња доба, па је један од постулата јапанске кухиње - јести сезонско. У пролеће се бирају спанаћ, изданци бамбуса, туна и харинга, у лето риба паламида и расхлађена јела са ʼсобаʼ резанцима од хељде; јесен је време за кестење, гљиве и специјалитете пржене у дубоком уљу, а зими се греје уз ароматични паприкаш.

Суши и сашими: вештина и свежина

У светској гастрономији јапанска кухиња се препознаје као једна од најздравијих јер је врло избалансирана и има ниску калоријску вредност. Обогаћена је лековитим омега-3 масним киселинама; заснива се на свежој риби и пиринчу. Свака врста рибе сече се посебним ножевима, док је припрема пиринча посебна филозофија која се учи деценијама. Свежина рибе је важна због изгледа и укуса, али пре свега због здравствене исправности намирница.

Тако се сашими препоручује ујутру, јер је то део дана када је риба уловљена. Најпопуларнији је сашими од туне. Најкреативнији специјалитет свакако представљају суши ролнице у безброј величина и облика. Било да су то футомаки ролнице са омотом од атрактивне алге нори и унутрашњим филом од пиринча, или урамаки ролнице са обрнутим поступком умотавања ‒ све се спремају једноставно. Довољан је подметач од бамбуса и неколико финеса које се стичу вежбањем умотавања. Поред сирове рибе, постоји читав морски свет који може да се дода у фил ролница - куване или сирове лигње, шкампи, крабе, куване јегуље или икре летеће рибе.

Тајна је у поврћу

Можда је суши најпознатији јапански специјалитет, али се богата и разноврсна азијска кухиња никако не сме свести на рибу и пиринач. Заправо, поврће је то које влада оброком „из сенке". Егзотични бамбусови изданци такеноко подсећају на црвене цветне пупољке и познати су украс јапанских пијаца. Даикон, велика бела ротква представља један од најукуснијих прилога. Кинески купус је одличан за разне варијанте паприкаша, док се лотосов корен ренкон више користи због естетске природе.

Једна од најпознатијих алги свакако је гигантска конбу, пуна природних соли и минерала. Нори алге су стални део суши ролница (макисуши), мада су врло укусне и када се препеку као тост, поготово за доручак, уз пиринач и супу. Мисо је паста од ферментисане соје и куваних житарица. По текстури подсећа на путер од кикирикија, а највише се користи за супе, маринаде и паприкаше. Врло је хранљива, а садржи ензиме који олакшавају варење.
Јапански рен васаби личи на зелену пасту која може да се обликује у разне занимљиве облике, али је најатрактивнији ипак укус, јер је толико пикантан и интензиван да чисти синусе и дисајне путеве. Ђумбир се користи у лечењу прехладе, има антибактеријско дејство а подстиче и циркулацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом