Читај ми!

Шанса за српски рокенрол

Са идејом да покрене и афирмише домаћу рок сцену, Удружење рок музичара Србије ће организовати први Београдски ауторски рок фестивал. Манифестација такмичарског карактера биће одржана 12. и 13. децембра у Дому омладине Београда, а пријављивање траје до 15. новембра.

Први Београдски ауторски рок фестивал - БАРФ - који ће у организацији Удружења рок музичара Србије (УРМУС) бити одржан 12. и 13. децембра у сали „Американа" Дома омладине Београд, усмерен је на промоцију нових аутора и афирмацију рок музике у Србији.

Члан Управног одбора УРМУС-а Александар Караџић рекао је у интервјуу Танјугу да је суштина БАРФ-а промоција нових младих аутора који до сада нису објављивали песме.

„Покушаћемо да вратимо српску рок сцену на ниво из седамдесетих и осамдесетих, па донекле и деведесетих година прошлог века, како бисмо имали бендове као што су 'Рибља чорба', 'Партибрејкерси', 'Екатерина велика' и други", истакао је Караџић.

Фестивал ће бити такмичарског карактера, а заинтересовани музичари могу да се пријаве за учешће од 10. октобра до 15. новембра путем сајта УРМУС-а: urmus.org.

Право учешћа, како је нагласио Караџић, имају сви, а услови су да песме буду на српском језику и да до сада нису објављене.

„На Фестивалу могу да учествују и бендови који иза себе имају издате албуме, али је неопходно да на конкурс пошаљу необјављене песме", прецизирао је Караџић.

Девет извођача одабраће стручни жири, који ће чинити музичари и рок критичари, а 10. учесника одабраће публика гласањем путем Интернета.

По пет бендова представиће се 12. и 13. децембра, а у ревијалном програму наступиће чланови УРМУС-а, чија ће имена бити накнадно објављена.

Сваки такмичар имаће пола сата за своје представљање. Три песме са којима бенд конкурише морају бити изведене, а друге композиције могу бити одсвиране током преосталог времена.

УРМУС је награде обезбедио захваљујући СОКОЈ-у који је, приметио је Караџић, препознао манифестацију као начин афирмације младих рок аутора у Србији.

Караџић је рекао да је идеја о покретању рок фестивала изазвала одличне реакције међу музичарима, у медијима и код спонзора.

„Мислим да су људи схватили да манифестација није комерцијалног карактера и да нам је једино битна афирмација рок музике и нових аутора", нагласио је Караџић и додао да је крајње време да се „домаћа музичка сцена обогати новим младим људима".

Караџић је нагласио да је веома битно да Фестивал постане традиционалан.

Коментаришући српску рок сцену, Караџић и председник УРМУС-а Предраг Цветковић оценили су да велики проблем представља затвореност медија за емитовање песама, спотова и снимака концерата рок музичара, те је битан разлог за оснивање БАРФ-а управо „пробијање те медијске блокаде".

Караџић је указао на значај концертне активности за сваки бенд и додао да је потребно подстаћи људе да иду на концерте младих рок група.

„Фестивал је у ствари покушај да докажемо да може да се одржи таква манифестација, јер последњих година се углавном организују концерти страних бендова, док су наступи домаћих бендова ретки", закључио је Караџић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара