„Пинк флојд“ добио ЕМИ на суду

Након судске пресуде у њихову корист, песме групе „Пинк флојд“ ће можда бити скинуте са „Ајтјунса“ и других дигиталних сервиса који их продају појединачно.

Лондонски Високи суд наложио је у четвртак дискографској кући ЕМИ да прекине продају појединачних нумера групе "Пинк флојд" на Интернету.

Британска група оптужила је познату музичку компанију да неовлашћено продаје њену музику на Интернету. Бенд је од суда затражио да пресуди да ли компанија ЕМИ има право да продаје појединачне песме са оригиналних албума "Флојда" без дозволе бенда.

У тужби се наводи да ЕМИ према уговору са бендом не сме да продаје нумере на било који други начин осим у оквиру оригиналних албума "Пинк флојда". Кућа ЕМИ тврдила је да се то правило односи само на физичке албуме (ЦД-ове), а не и на дигиталну продају (Интернет).

Судија Ендрју Морит пресудио је у корист "Пинк флојда" и рекао да једна од клаузула у уговору штити "уметнички интегритет албума".

Мерит је наложио компанији ЕМИ да плати 40.000 фунти на име судских трошкова, а одлуку о одштети донеће накнадно.

Иначе, ова пресуда је део дуге борбе између две стране око 10 милиона фунти неплаћених тантијема.

Чланови групе нису присуствовали изрицању пресуде, а ЕМИ је у својој званичној изјави навео: "Данашња одлука суда не обавезује ЕМИ да обустави појединачну продају музике групе 'Пинк флојд', и ЕМИ ће наставити да је продаје дигитално и у другим форматима".

"Пинк флојд" је у великој мери током каријере избегавао издавање синглова у жељи да њихови фанови преслушају комплетне албуме, као што је рецимо 'Dark Side of the Moon', продат у 35 милиона примерака. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара