Били Ајдол у Арени 21. јуна

Једна од највећих рок звезда осамдесетих година, Били Ајдол, најавио је на свом сајту да ће 21. јуна одржати концерт у Београду, на светској турнеји која ће га такође провести кроз Скопље, Загреб и Љубљану.

Како је данас саопштено на сајту www.billyidol.net, енглески рок музичар Били Ајдол ће 21. јуна наступити у Београдској арени.

Дан касније, 22. јуна очекује га концерт на загребачком Јаруну, у склопу фестивала "Т-мобил ин мјузик", а 23. јуна у Хали "Тиволи" у Љубљани. У Скопљу ће Ајдол наступити 20. јуна.

Ајдол је средином прошле деценије "оживео" каријеру после 12 година паузе, снимивши албум "Devil's Playground" уз подршку старог сарадника Стива Стивенса, чије је умеће свирања гитаре значајно допринела популарности његових песама.

Један од најзначајнијих концерата у повратничком делу каријере Ајдол је имао 2006. године на фестивалу "Егзит" у Новом Саду. Његов наступ био је најпосећенији у дотадашњој историји манифестације, и присуствовало му је око 40.000 људи.

Ајдол, Британац који је део младости провео у САД, испрва је био вођа британског панк рок бенда "Џенерејшн икс" (Generation X), с којом није успевао да оствари већи комерцијални успех и придобије наклоност критичара, па се 1981. године отиснуо у Америку ради соло каријере.

Тамо је упознао Стива Стивенса, и њих двојица су, уз подршку славног продуцента Кита Форсија, направили нову, хит верзију Ајдолове песме "Dancing With Myself", која се у оригиналу налазила на "Kiss Me Deadly" (1981), последњем албуму "Џенерејшн икса".

Први соло албум "Billy Idol" (1982), који је успешно укрстио хард рок, панк, нови талас, поп и диско, донео је култне хитове "Hot In The City" и "White Wedding", а спотови за те песме на тек рођеном МТВ-ју значајно су помогли тандему Ајдол-Стивенс да изгради популарност.

Њих двојица не само што су, у адекватној продукцији, спајали "неспојиве" жанрове већ су гајили "неспојив" имиџ - певач са плавом панкерском крестом и гитариста са дугим црним шпицастим праменовима у стилу глем-рок гитариста из 1970-их - који им је веома помогао код америчке публике.

Популарнији у САД него код куће

Други албум "Rebel Yell", ношен хитовима "Eyes Without A Face", "Flesh For Fantasy" и насловном песмом, направио је од Ајдола суперзвезду америчке рок сцене и претворио га у мушки секс симбол и омиљено лице са постера у тинејџерским собама.

Ајдол је био много популарнији у САД него у домовини све до 1985. године, када су му ремикс албум "Vital Idol" и реиздања синглова "White Wedding" и "Rebel Yell" омогућили да постане звезда и тамо.

Трећи албум "Whiplash Smile" (1986), са сингловима "Тo Be A Lover", "Don't Need A Gun" и "Sweet Sixteen", одржао је Ајдолову популарност, а Стиву Стивенсу је донео титулу гитарског хероја и могућност да сними врло популарну инструменталну тему за филм "Топ ган".

На врхунцу славе, 1988. године, тандем Ајдол-Стивенс се разишао, а Ајдол се одселио у Лос Анђелес где је снимио још један добро продаван албум, "Charmed Life" (1990), на којем се нашао његов последњи велики амерички хит "Cradle Of Love".

У међувремену, Ајдол је запао у велике проблеме са дрогом и законом, и након комерцијалне катастрофе његовог албума "Cyberpunk" (1993) готово потпуно се повукао са сцене.

На њу се вратио, поново удружен са Стивенсом, након комерцијалног успеха компилације "Greatest Hits" (2001) и живог албума "VH1 Storytellers". Уследили су албум "Devil's Playground" (2005) и за сада последње студијско остварење - албум обрада божићних песама "Happy Holidays" (2006).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара