Читај ми!

Бајага и Инструктори представили реиздање „Позитивне географије“ – 40 година од изласка првог албума

У Холу РТС-а представљено је реиздање прве плоче Бајаге и Инструктора „Позитивна географија“. Концерт заказан за недељу 21. априла у МТС дворани, биће реплика њиховог наступа 1984. године, када су први пут пред публиком наступили под називом Бајага и Инструктори. Отворена је и изложба Бајагине фото-архиве из 1984. године и изложба фотографија ауторке Горанке Матић, која је била и ауторка омота овог чувеног албума/ ЛП плоче.

У време када је настао албум Позитивна географија, критичари кажу да је Бајага ширио радост Београдом. Неколико година касније, та радост ширила се и читавом Југославијом. За његову музику и данас кажу да је пример како градска поп-рок мелодија треба да звучи.

„Концерт у Дому синдиката је била једна од првих лепих великих ствари која ми се десила после бројних лоших ствари у претходних 12 месеци. Једна од уобичајених теза када се албум појавио да је то музика која је врло пријемчива деци, да је жанровски шарен албум, а мени је била изузетно битна песма Лимене трубе и стих Не волим војну музику“, каже рок критичар Петар Јањатовић.

„То је један од првих албума домаће музике који сам волео и слушао од почетка до краја. Неизмерно ми је задовољство што ћу мом драгом колеги и идолу, од кога сам толико тога научио и као аутор, а и не само то, доделити једну малу меморабилију, 'Fidbox' и ПГП су произвели овај албум и ми ћемо ти доделити да ово ставиш за сва времена на зид своје собе“, рекао је Владимир Граић, директор ПГП РТС-а уручујући урамљен албум Позитивна географија, поводом четири деценије од објављивања.

Кажу и да је албум Позитивна географија огледало Београда из златних дана. Осим музике, подсећање и на плоче и фотографије из тог времена и сувенире Бајаге и Инструктора. Изненађење Бајаги приредили су и чланови Хора Колибри.

„Први концерт наш у Београду је био 21. априла 1984. у Дому синдиката, а сада је 21. априла 2024. у МТС дворани, и све ми то делује као неки времеплов. Читаво то време, стварно када погледате 40 година, то је једна озбиљна цифра, али ако се бавите музиком и волите то што радите и ако радите пуно, јер морам да нагласим да је бенд Бајага и Инструктори један од бендова који је највише свирао за тих 40 година“, истакао је Момчило Бајагић Бајага.

Промоцију ЛП реиздања су нарочито звучно обојили музичари које је предводио Душан Стојадиновић Дуле Ресавац. Уз несвакидашње аранжмане и уз обиље неуобичајених перкусија и других инструмената, извели су медли од неколико песама са Бајагине Позитивне географије.

ПГП РТС и "Fidbox" су заједнички реализовали реиздање плоче Позитивна географија, на чувеноом 180-грамском винилу и у "gatefold" омоту, на ком је дизајнерка Бранислава Стефановић применила аутентичне фотографије Горанке Матић (ауторке првобитног омота, из 1984. године).

У овој 2024. години, Момчило Бајагић Бајага обележава неколико јубилеја: 40 година од првог албума, 40 година од првог концерта Бајаге и Инструктора (21. априла1984) и 40 година каријере.

Концерт заказан за 21. април у МТС дворани (распродат 19. фебруара ове године, за краће од два сата) биће реплика првог концерта Бајаге и Инструктора пре 40 година, у тадашњем Дому синдиката.

Након тог догађаја, Бајага и Инструктори започињу турнеју Само нам је љубав потребна поводом 40 година трајања бенда, а највећи концерт те турнеје биће у Београду, 31. августа на београдском хиподрому.

Радио-телевизија Србије ће снимати оба београдска концерта, а РТС припрема и документарни филм, посвећен Бајагиној каријери и његовом досадашњем укупном доприносу музици и култури уопште.

На албуму Позитивна географија, првом албуму Момчила Бајагића Бајаге овековечено је 11 ауторских песама: Берлин, Мали слонови, Пољуби ме, Лимене трубе, Знам човека, Текила-герила, Марлена, Косоока, Тамара, Пустите ме, друже и Папалине.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво