Читај ми!

Израелске реп претње за Дуу Липу, Белу Хадид и Миу Калифу

Хип-хоп извођачи Нес и Стила објавили су контроверзну песму као одговор на оружани сукоб који је почео 7. октобра прошле године. У ратној химни израелских репера помињу се Дуа Липа и Миа Калифа, као и манекенка Бела Хадид.

Израелски хип-хоп дуо Нес и Стила поделио је Ираел песмом у којој наводи да Бела Хадид и Дуа Липа, због својих антиизраелских ставова, заслужују „оно што долази“, као и Миа Калифа због тога што подржава Хамас.

Песма, чији се наслов Harbu Darbu, може превести као „рат и бол“, постала је незванична химна Израелских одбрамбених снага убрзо након објављивања у новембру 2023. године и изазвала различите реакције због жестоког подцтравања освете и насиља.

У песми 21-годишњег Неса и четири године старијег Стила наводе се имена познатих израелских бригада као што су јединице Гивати, Голани и Кфир између позива: „Један, два, пуцај“ и рефрена песме: „Све јединице Израелских одбрамбених снага су у фазону да вам груну рат и бол у главу“.

На крају песме, Нес и Стила се директно обраћају „свима који су планирали, подржали (и) извршили“ масакр 7. октобра, именујући лидере Хамаса Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијeа, као и вођу Хезболаха Хасана Насралаха уз поруку да ће „доћи дан за сваког пса“.

Репери тада наводе Белу Хадид, Дуу Липу и Миу Калифу као кривце за то што су јавно поделили свој антиизраелски став.

Стила, чије је право име Дов Сорокер, бранио је текст током једног интервјуа рекавши да, иако именоване познате личности не држе оружје физички, њихове речи имају значајну тежину.

„Ширење лажи је опасно. А шта ако њихове лажне вести инспиришу људе да убијају Јевреје? То је веома слично ономе што Насралах ради у својим говорима“, објаснио је Стила.

Бивша звезда филмова за одрасле Миа Калифа одговорила је твитом у којем истиче да дрил ритам који је коришћен у песми којом се позивају израелске снаге да убију њу, Белу и Дуу долази из друге културе.

Музички спот за реп песму је прикупио више од 18 милиона прегледа на Јутјубу и употребљен је безброј пута као подлога видео-клипова на Тик-току.

Један од аутора текстова израелског листа Haaretz, Бен Шалев у колумни објављеној прошлог месеца открио је да има помешана осећања о песми. Иако Harbu Darbu, како истиче, одише мржњом, па чак и жеђу за убијањем, не иде толико далеко да „заговара да Газа и тамошњи народ буду уништени“ како су тврдили неки критичари.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво