Радио Београд век постојања обележиће и на Еуросонику

На Еуросонику, најугледнијем музичком избору у Европи, који се и овог јануара одржава у холандском граду Гронингену, Србију ће представљати Ива Лоренса. О учешћу Радио Београда на Еуросонику за Јутарњи програм је говорила Катарина Епштајн, уредница и водитељка емисије „Поп карусел“ која ће представљати РТС на овој манифестацији.

Радио Београд век постојања обележиће и на Еуросонику Радио Београд век постојања обележиће и на Еуросонику

Еуросоник је прва и највећа европска музичка платформа. У Гронингену, на северу Холандије, у јануару ће се окупити комплетна музичка индустрија, институције, сви који се баве музиком, сви медији чланови ЕБУ-а (Европске радиодифузне уније), односно Еурорадија, чији је члан и Радио Београд, објашњава Катарина Епштајн.

„Прави се комплетна музичка слика, праве се нови музички токови, додељују се награде за најбоље извођаче, додељују се најбоље фестивалске награде... Све што је најзначајније и највредније дешава се на Еуросонику која је основан и финансиран од стране Европске уније и Брисела“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Како напомиње Епштајнова, од самог почетка био је велики проблем да се организатори убеде да се у Србији популарна музичка сцена и савремена музика развија упоредо са западном. Требало је уложити велики напор да би било прихваћено да наступи наш извођач.

„Ради се о концертима који трају по 40 минута и које снима Еурорадио. И сваке године они проберу од неких наших предлога, некога за кога мисле да носи нове музичке токове. Тако је Ива Лоренса ове године наш представник. А имамо још два. Ленард Тејпс, један диван, диван човек, и Скајрен Јети. То су све потпуно нови извођачи и нове музичке тенденције“, напомиње Катарина Епштајн.

Прошле године, састав „Кои-Кои“, који је био представник Радио Београда, проглашен је за један од 15 најбољих европских састава, што представља огроман успех уопште и у музичкој индустрији у Србији.

Радио Београд обележава 100 година Еуросонику

„Самим тим што идемо као део Еурорадија, а спадамо у две најстарије станице, Швајцарски радио је на пример у новембру прославио тек 60 година, чекају нас с великим поштовањем и задовољством. Присуствоваћемо годишњим састанцима и причаћемо на састанцима Еурорадија, као и на бројним панелима и практично сви наши наступи биће везани за 100 година Радио Београда“, истиче уредница „Поп карусела“. Т

Такође, Радио Београд ће на Првом програму преносити две емисије уживо у којима ће бити представљена цела европска музичка сцена у овом тренутку, сви актери и наши извођачи.

Еуросоник је препознао радио као основни медиј за презентацију музике. Просто ствари се стављају на своје место, радио јесте музика, телевизија јесте видео и музика. Самим тим све радио странице су значајне и изједначене су чланством у Еурорадију. Морамо да кажемо да нас је и влада Србије, програму Србије ствара музику препознала и много нам помаже и хвала им много на овом пројекту“, наводи представница Радио Београда.

Катарина Епштајн додаје и да први пут у историји, последњих 12 година откако је Радио Београд члан и Еуросоник групе, могу равноправно да седе са Би-Би-Сијем, Радио Франсом, Орфом и осталим европским радио станицама.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара