Читај ми!

Концерт Најџела Кенедија затвара 55. БЕМУС

Британски виолиниста Најџел Кенеди одржао је први од два планирана концерта пред препуном салом Коларчеве задужбине, у оквиру 55. издања БЕМУС-а. На истом месту вечерас, Кенеди ће са другим концертом затворити 55. Београдске музичке свечаности.

На првом концерту миљеника београдске публике, виолинисте Најџела Кенедија, изведена су Бахова дела: Концерт за виолину, обоу и оркестар у це-молу; Концерт за виолину и оркестар бр. 1 у а-молу; Концерт за виолину и оркестар бр. 2 у Е-дуру; Концерт за две виолине и оркестар у де-молу, као и две нумере које је компоновао Најџел Кенеди – Fallen Forest и Melody in the Wind.

„Ево мене опет код вас након пет година. Увек ми је велика част и привилегија да сам вечерас са вама, дивном публиком, и сјајним оркестром“, поручио је Кенеди београдској публици.

„Заједно ћемо се лепо проводити на концерту уз Јохана Себастијана Баха, који иначе, само да вас обавести, уопште није умро. Напротив, веома је жив све време“, духовито је оценио Кенеди и започео програм.

Чувени уметник на виолини, истакнут и као композитор, наступио је са домаћим музичарима, који су се окупили под именом „Виртуози” под уметничким вођством Љубише Јовановића.

Када је ред дошао на Кенедијево дело Fallen Forest, виолиниста је на себи својствен духовит начин рекао: „Сада ћемо мало направити паузу од Баха и представити мог другог по реду омиљеног композитора, један диван, сјајан, изванредан тип, а име му је – Најџел Кенеди.“

У другом чину, Кенеди је извео своју композицију Melody in the Wind само на клавиру, врло скромно и ненаметљиво, у левом углу позорнице, соло, без учешћа оркестра или уз виолину.

На концерту су се издвојиле и две младе уметнице – Александра Кинђић на обои и Уна Станић на виолини, као солисткиње уз Кенедија на Баховим композицијама.

Уметник из Велике Британије, родом из Брајтона, Најџел Кенеди на бис је извео, на велико изненађење, македонску народну песму Јовано, Јованке уз громогласни аплауз.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара