Читај ми!

’Оћу да ви појем врањанско – фестивал за мерак и дерт

Врањска градска песма је на листи нематеријалног културног блага Србије од 2012. године, а Врање је, захваљујући и њој, члан Унескове мреже креативних градова. Песми у част, 4. пут одржава се дводневни фестивал у том граду.

За мерак се слуша, интерпретира и доживљава врањска градска песма. Пева се од друге половине 19. века, описује стварне догађаје, осећања, аутентичности краја.

„Врањска песма је настала из тих времена, дубоко филозофска, дубоко осећајна, музички гледано – богата“, каже певач Чеда Марковић.

Фестивал се одржава у славу Стане Аврамовић Kараминге, Врањанке која је певала Димитрије, сине Митре и многе друге песме. Од Станише Стошића до данас, певачи настављају традицију.

„Врањска песма је заиста пуна и сете и дерта, и тог карасевдаха, како каже сам Бора Станковић, и није једноставно донети ту песму”, рекла је певачица и глумица Снежана Савић.

„Ту на нама је да то одржавамо, и супер је што град Врање подржава манифестације овог типа и зато што култури дозвољава да се пробије и локално и регионално”, додаје Стефан Здравковић, „Принц од Врање”.

Покровитељ фестивала „’Оћу да ви појем врањанско" је Град, уз подршку Министарства културе.

„Врањске песме су посебно благо овог краја. Зато је веома важно сачувати их од заборава јер њиховим чувањем чувамо и традицију”, изјавио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Врањска градска песма одржава сећање на стара времена и негује карактеристичан говор, а пева се уз више инструмената или а капела.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу