Читај ми!

У сусрет 100. рођендану Београдска филхармонија дочекује светске звезде

Београдска филхармонија у сусрет 100. рођендану дочекује светске звезде класичне музике, оркестар очекују две велике турнеје. Представиће и детаљан пројекат нове зграде Београдске филхармоније која ће, како кажу, бити једна од најлепших у Европи.

Налазимо се заиста у најсјајнијем тренутку у нашој новијој историји, истакла је Јелена Милашиновић, пи-ар Београдске филхармоније.

„Поносни смо да смо ми баш та генерација која ће ову институцију и оркестар превести у други век, тако да почињемо са три догађаја од којих издвајамо Зубина Мехту, највећег пријатеља Београдске филхармоније, који ће одржати гала концерт 20. јуна на Коларцу. Крунишемо прославу 2. јула на великом концерту на отвореном на нашим чувеним пикницима и на дуго најављиваној Дизнијевој фантазији на отвореном.” 

Очекују вас две значајне турнеје, које градове ће Београдска филхармонија обићи у наредном периоду?

Гала концерт са Зубином Мехтом 20. јуна на Коларцу је уједно и отварање регионалне турнеје са маестром Мехтом у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“. Тако да путујемо у комшилук али са великим поносом одржавамо концерте у Тирани и Скопљу. А у новембру славимо понос наше куће и у свету, и мислимо да нема веће, свечаније сале од Музикферајна у Бечу, тако да ће управо тамо Београдска филхармонија отпочети турнеју 5. новембра. Затим је Штутгарт. Тако да ће публика и у Аустрији и Немачкој моћи да чује Београдску филхармонију, поготово се радујемо нашој публици којој је Београд далеко а ови градови близу.

Публику и музичаре занима јесте како напредује нова хала Београдске филхармоније.

То јесте горућа тема и један сан који се дуго чекао да се оствари. Поготово захваљујући Ивану Тасовцу. Тако да је детаљан пројекат при самом крају, ми очекујемо да ћемо у септембру и ми музичари и цела јавност имати прилике до детаља да видимо како ће изгледати цео пројекат концертне дворане и такође очекујемо да ће изградња нове зграде Београдске филхармоније почети 2024. године.

Откријте нам неке најсјајније тренутке које публика може да очекује у предстојећој сезони?

Виолиниста Немања Радуловић, који наступа прво заједно са нама на „Коларцу“ у оквиру редовне сезоне „Заувек“. Управо са Немањом и нашим шефом диригентом Габријелом Фелцом идемо на ову европску турнеју, а дефинитивно бисмо издвојило почетак и отварање сезоне са Малеровом симфонијом, Трећом симфонијом, монументалном, грандиозном, сто минута трајања за сто година оркестра и после великог успеха Тоске из сезона која је сада при крају најављујемо поново Пучинија са Мадам Батерфлај.

Можемо ли да кажемо да ће сваки концерт ове године бити рођендански?

Баш тако, тако да после овог церемонијалног отварања током лета, сви концерти од септембра до јуна 2024. су посвећени јубилеју и треба сваки да осветли карактеристику Београдске филхармоније на свој начин и, наравно, да представи атрактивне госте, солисте и велике пријатеље нашег оркестра.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво