Читај ми!

Драгослав Фреди Станисављевић: Сретењски орден огромна част за Биг бенд РТС-а

Биг бенд РТС-а добитник је Сретењског ордена за нарочите заслуге, а директор Музичке продукције РТС-а Драгослав Фреди Станисављевић каже да је добијање тако високог државног признања огромна част за ансамбл и подстрек за будуће наступе.

Станисављевић, који је и сам био дугогодишњи члан и солиста Биг бенда, истиче да му је посебно драго што је џез оркестар добио Сретењски орден.

„Посебно ми значи јер сам и сам са 18 година дошао у ансамбл. Био сам стални члан, солиста и први трубач, диригент, одговорни уредник и уметнички директор оркестра и због тога сам посебно везан за њега“, каже Станисављевић.

Такође је подсетио да су претходних година и остали ансамбли РТС-а, попут Симфонијског и Народног оркестра, одликовани Сретењским орденом, односно Вуковом наградом, што показује значај и квалитет њиховог рада.

Директор Музичке продукције РТС-а наводи да Биг бенд прославља 75 година рада и да се планирају бројни концерти и манифестације којима ће бити прослављен јубилеј.

„Ни ми нисмо до пре неколико дана знали да ће Биг бенд бити одликован Сретењским орденом, али ћемо гледати да то посебно обележимо. Цела година је конципирана слављенички, уз пројекте, концерте, наступе и сарадње са бројним врхунским музичарима“, истиче Станисављевић.

Носилац домаће џез сцене

Биг Бенд РТС-а једини је професионални џез ансамбл у Србији у формацији биг бенда. Основан 1948. године, веома брзо се афирмисао као извођачки састав са одличним интерпретацијама и еминентним диригентима, композиторима и аранжерима који су га предводили, као што су Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић, Стјепко Гут.

Ансамбл је наступао са највећим светским именима џез музике и исто тако изнедрио плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету.

Као значајан носилац домаће џез сцене, Биг бенд РТС-а је одржао бројне концерте у градовима у Србији, а учествовао је и на водећим домаћим и међународним џез фестивалима.

У извођачком опусу негује традицију џез музике и успешно одговара захтевима интерпретације модерне биг бенд музике 21. века. Посебно место на репертоару ансамбла заузима неговање дела џез музике која су инспирисана домаћом музичком баштином, чиме значајно доприноси и очувању и јавном промовисању националне културне традиције, стилизоване у новом звуку.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво