Читај ми!

Бечки дечак пореклом из Србије на путу ка светској каријери

Марко Димитријевић, петнаестогодишњи дечак српског порекла који је рођен и живи у Бечу, плени музичким талентом. Хор бечких дечака у којем је певао четири године, за њега је био одскочна даска. Марко копонује, пише песме, глуми. Уницефов је амбасадор као пример младима колико је уметност важна. Прва песма коју је написао, за њега је посебно значајна.

„Показаћу ти свет где само љубав влада“, запевао је Хор бечких дечака уз Маркову пратњу на клавиру. Дан када је његова композиција ушла у концертни репертоар чувеног хора, заувек ће му остати у сећању.

„Певао сам песму мом капелмајстору, диригенту хора, и њему се то много свидело. Он је одмах отишао до директора Бечких дечака са мном и њему смо пустили песму и директно ју је прихватио. То је први пут у 500 година историје Бечких дечака да су певали једну песму од њиховог детета, док је још у хору“, објашњава Марко Димитријевић.

Ангажман у хору с којим је пропутовао свет, а на сцени био запажени солиста, значајно је искуство. У граду попут Беча отвара велике могућности.

„Бити један бечки дечак је једна од лепших ствари у мом животу, научио сам да певам, научио сам се дисциплини, што је исто једна од важних ствари. Једном бечки дечак – увек бечки дечак“, каже Марко.

И баш таквог су тражили редитељи за принца у дечјој представи. Марко је добио главну улогу.

Све то помогло му је да се упише у престижну Уметничку гимназију за музику и глуму у Бечу. Похађали су је најпознатији аустријски уметници, једини је ученик српског порекла у генерацији.

Таленте попут њега, који је прве ноте исписао са 12 година, подстичу да стварају и већ има десетине композиција. А песма коју су певали Бечки дечаци, све је слушанија у Аустрији, али у новом руху.

„Планирам светску каријеру. Зато сам малтене морао да променим име у уметничко име. Наравно, док са Вама причам је сам Марко Димитријевић, а кад наступам идем под именом Марк Блес“, наводи 15-годишњак.   

Показаћу ти свет, прва песма и спот младог уметника, који је заинтересовао публику али и музичке и филмске продуценте, кандидована је за престижну аустријску музичку награду Amadeus Award. Остаје да му пожелимо срећу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара