Читај ми!

Снима се филм о Музичкој телевизији Србије

Филм о пројекту "Музичка телевизија Србије" режира Игор Стоименов, продуцент, редитељ и један од твораца серије "Беса" као и култног докумеnтарног серијала РТС-а "Робна кућа", који каже: „МТС је био “хаб”, нека врста метапростора у којем су се млади људи из различитих сфера креативне индустрије окупљали и стварали нешто што је било ван сивила свакодневног живота.

МТС, Музичка ТВ Србије, пројекат је тима аутора који су почетком 90-тих креирали, организовали и продуцирали различите музичке ТВ формате, акције, концерте и фестивале на ТВ Београд, РТС-у, Трећем каналу и бројним другим телевизијама у земљи и региону. Један из екипе тих младих људи којима је МТС био полазна тачка, управо је и режисер Игор Стоименов, који је за наш портал рекао:

„Некако су се почетком 90-их година десиле три ствари које су драматично промениле мој живот. Почео је рат на простору бивше Југославије и уведене су санкције Србији. а неки, мени тада непознати људи, основали су пројекат МТС (Музичка Телевизија Србије). Ја сам уписао ФДУ, одсек филмска и ТВ режија."

"Е сад, када овако појединачно посматрате ова 3 догадјаја, они на први поглед немају много тога заједницког, али заправо су утрли пут да ја постанем оно сто јесам данас."

"Рат, санкције и све што је везано за тај ружни период наше историје, са једне стране су донеле много зла свима, али су са друге стране на једном микро простору окупиле плејаду креативних људи, којој сам срецом и ја припадао. Тај микропростор се звао МТС - Музичка Телевизија Србије."

 "МТС је био "хаб", нека врста метапростора у којем су се млади људи из различитих сфера креативне индустрије окупљали и стварали нешто што је било ван сивила свакодневног живота (рат, санкције, хиперинфлација, криминал, неукус...). Музичари, редитељи, дизајнери, манекени/манекенке, водитељи, продуценти, фотографи, блејачи, градске фаце... Нестваран спој неспојивог, који је бојио сивило којим је био окружен."

"Музички спотови, телевизијске емисије, концерти, фестивали, филмови, серије... само су део онога сто је произилазило из свакодневног "блејања" свих нас у том метапростору."

"У МТС-у је било сасвим нормално да највеће музичке звезде тог времена стварају и раде са студентима академија, да најлепше манекенке буду музе дизајнерима и фотографима, да најбољи дизајнери раде омоте плоча за ундергроунд бендове..."

"Велики су домети ствари које су урађене захваљујући МТС-у, а ово су само неки од них, којих се сећам и који ће заувек остати део културног блага Србије:

- пројекат БРЗИ БЕНДОВИ СРБИЈЕ,

- АФИРМАТОР на РТС-у,

- МТС Brooklyn Music Award,

- МТС Unplugged,

- на стотине бендова и музичара који су постали познати захваљујући МТС-у."

"Има тога још много, али оно што ће мени остати урезано за сва времена је један догађај, који је био толико испред свог времена, да ми је и до данашњег дана просто невероватно да се то десило. Елем, једног зимског дана негде средином 90-их, у студију Астакос (тада највећем филмском студију у Београду), људи из МТС-а су организовали нешто што би се могло назвати „Дан отворених врата"!"

"Омогућили су свима који су хтели да сниме спот да то и ураде. Бендови, извођаци, звезде, анонимуси, етаблирани редитељи, студент ФДУ, дизајнери, директори фотографије, анонимуси... сви су били на једном месту и радили музичке спотове без икаквог хонорара, или накнаде. Јендоставно, направила се журка у трајању од 24 сата из које је настало на десетине музичких спотова за песме које представљају озбиљно културно наследје наше земље."

"Е, управо је тај зимски дан, негде средином 90-их у студију Астакос све оно што за мене представља МТС."

уторак, 30. мај 2023.
21° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.