Читај ми!

Осећање припадности и повезивање са вршњацима – почео Свесрпски дечји сабор

Концертом у Дечијем културном центру у Београду почео је „Свесрпски дечји сабор“. Фестивал окупља децу и младе српског порекла из региона и дијаспоре с намером да успоставе трајну везу са матичном земљом, развију осећање припадности и повежу се са вршњацима из Србије.

Деца српског порекла из Словеније, Хрватске, Румуније и Немачке дошла су на Сабор јер желе боље да упознају живот вршњака, али и да уче матерњи језик, негују српску културу и обичаје.

Песмом и игром са домаћинима оживели су причу о народној ношњи и старим занатима на концерту у Дечјем културном центру.

„Ја сам Јована Шербез. Долазим из Минхена, играм фолклор, ја сам у једном културно-уметничком друштву и управо носим једну ношњу Шумадија. Имам јелек и једну кецељу, кецеља је из Шумадије и имам једне опанке са Златибора, и овде је једна ружа”, каже Јована Шербез која похађа наставу у Бајерну.

„Ја сам Марија Миливојевић и долазим из Темишвара, Румунија. Учимо у школи `Доситеј Обрадовић`. Наша школ је једина српска гимназија у целој Румунији. Научила сам српски језик са својим родитељима, исто настављамо још више да га учимо у нашој школи. Највише учимо о Доситеју Обрадовићу и Вуку Караџићу пошто је он направио српску азбуку”, рекла је Марија Миливојевић, уленица Теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару.

„Ја се зовем Милана Вукаловић. Долазим из српског културног друштва `Јавор `из Вуковара. Ми смо дошли у Београд како би се дружили са другарима и како бисмо певали. Похађамо двојезичне школе. Имамо наставу и на српском и на хрватском језику, такође учимо српску историју и културу. Волимо све српске песме и популарне и оне мало старије. Волимо српске глумце, серије, филмове и тако даље… Ја сам прву пут ту на Сабору, али деца су и пре долазила”, каже Милана Вукаловић из Српског певачког друштва „Јавор", из Вуковара.

Занима их како њихови вршњаци у Србији проводе слободно време и каква им је школа.

„Углавном знају основне географске појмове и важне личности. Интересују их како се неки специфични изрази из језика којима говоре у земљама у којима живе преводе на српски језик, и исто их занима како се ћирилично пишу неке речи које често користе”, изјавила је Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације.

Деца из дијаспоре смештена су у домовима ђака београдске основне школе „Старина Новак".

До недеље ће учествовати у бројним програмима и спортским такмичењима и обилазити знаменитости Београда.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије