Београд добија нову музејску четврт – најављени пројекти за шест музеја

Данас се обележавају Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја. Музеји широм Србије припремили су бројне програме, а министри у Влади Србије Синиша Мали и Никола Селаковић на Савском тргу најавили су пројекте за шест престоничких музеја.

Музеј Николе Тесле изместиће се, после реконструције, у зграду Фабрике хартије индустријалца Милана Вапа у Савској улици.

С новобеоградске стране, у Парку Ушће, према архитектонском решењу академика Бранислава Митровића планирана је изградња нове зграде Природњачког музеја који чува два милиона предмета.

Историјски музеј Србије уселиће се у здање Железничке станице.

„Ова зграда старе Железничке станице из 1884. године биће Историјски музеј Србије. Већ смо добили грађевинску дозволу, у наредних пар месеци ћемо изабрати извођача радова и крећемо у реконструкцију овог музеја, у наредних пар година Београд и Србија ће први пут добити свој Историјски музеј“, најавио је министар финансија и потпредседник Владе Синиша Мали.

На Савском тргу налазиће се и нови - Дечји музеј са две позоришне сцене.

„Зграда која се налази иза нас - Пошта 2 архитекте Момира Коруновића, која је била озбиљно оштећена у току Другог светског рата, потпуно измењена након рата, добиће свој стари изглед, али као потпуно нова зграда. То ће бити једна од најлепших фасада у нашем граду, али није фасада као фасада важна, у тој згради ће бити Дечји музеј“, рекао је министар културе Никола Селаковић.

Почели су радови на реконструкцији Музеја града Београда у Ресавској улици који ће са 17.000 квадратних метара бити највећи музеј у земљи. Ове године у плану је и реконструкција Музеја ваздухопловства у Сурчину.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије