Читај ми!

Под слоганом „Човекова судбина – снови и стварност" у Шапцу почео осми театарски фестивал ,,Позоришно пролеће"

Пролеће у уметности сцене у Шапцу отворила је представа Народног позоришта из Сомбора ,,Људи од воска " Матеа Матишића, драма у три засебне приче за коју редитељ Иван Вања Алач, каже да је један од највећих доказа да, што је нешто личније, то је универзалније, и да је искреност највећа храброст.

„Мате Матишић, писац ове драме, некако слика психолошке портрете пишући о тим људима, али само да би их ставио у неки координатни систем у односу на који ће најбоље себе преставити, али кад кажем најбоље, не мислим у најбољем светлу, него, можда би боље било рећи - прецизније", каже редитер представе Иван Вања Алач..

У такмичарској конкуренцији Фестивала, према речима селектора су још четири представе са одличним драмским текстовима и још бољим ансамблима, представе које причају приче које нас се тичу ,стилски разноврсне, маштовитих, инвентивних редитеља.

„Људске судбине у најразличитијим облицима и јесте нешто што је доминантно у овим представма и то ће публика, наравно и да види. Неке од тих судбина нису баш веселе, али живимо у таквом свету", изјавио је др Мирослав Мики Радоњић, селектор Фестивала.

О добитницима фестивалских награда за најбољу представу, глумца и глумицу, најбољу режију, одлучиваће жири у којем су два редитеља, Миа Kнежевић и Божидар Ђуровић и глумац Роберт Ристов, док ће жири новинара доделити награду „Залог за будућност" у конкуренцији младих уметника.

У част награђених, драму Дечије повреде одиграће Слобода Мићаловић и Вук Kостић. За један од најзначајнијих фестивала у земљи, који је логичан наставак фестивалске традиције још из времена бивше Југославије, карте су распродате за неколико дана што довољно говори о интересова њу публике. 

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије