Читај ми!

Од Подземља до Млечног пута – филмови Емира Кустурице у посебном програму ФЦС од 15. априла

У сали Филмског центра Србије, у МТС дворани од 15. до 26. априла биће одржане пројекције играних и документарних филмова Емира Кустурице.

Циклус филмова отвара интегрална верзија Подземља у трајању од пет сати и 16 минута, која је 1994. приказана у студију „Авала филма" у Београду, а затим за Кан скраћена на два сата и 47 минута. Филм ће публика у МТС дворани, видети након што је у јануару премијерно приказан у Паризу.

„Овде је лепо једно осећање што је то била прва пројекција када смо Жика Павловић, Душан Ковачевић и многи моји пријатељи, кад смо гледали ту пројекцију, и када сам се од ужаса хватао за главу, јер сам мислио да немам филм у тих пет и по сати. Међутим, показало се да се у интуицији и памети ствара неки склад и да је то испало како ваља“, рекао је Кустурица.

Следе пројекције готово свих његових играних филмова, од Сјећаш ли се Доли Бел премијерно приказаног пре 43 године, преко Оца на службеном путу који му је донео прву Златну палму у Кану, Дома за вешање, до последњег На млечном путу.

Филмови које широм света стручна јавност и публика сврставају у најдраже и најзначајније.

„Ретроспективе се везују за четврту четвртину живота, ако се користимо ватерполо речником, и у тој последњој четвртини није лоше ако је скор 10:8, ако је број филмова који си направио, уоквирио биографију у релативно успешну. Ја сам имао срећу што сам на размаку векова потрвдио своје присуство филмовима, а то је данас све ређе, који су поистовећивали комерцијални и уметнички успех“, додао је редитељ.

„Оно што је исто јако важно, то је да су филмови ревитализовани тако да ћемо их гледати у 4 - ка резолуцији, поново дигитализоване, односно биће у пуном сјају онакви какви и треба да буду“, изјавио је Мирослав Лекић, председник Управног одбора Филмског центра Србије.

Програм Филмови Емира Кустурице изузетна је прилика да публика у биоскопу сагледа опус једног од највећих и најцењенијих филмских аутора код нас и у свету, у ишчекивању новог остварења Инжењер лаких шетњи, инспирисаног делима Достојевског.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара