Читај ми!

Представљање монографије „Коло српских сестара и краљица Марија“ у РТС Клубу

У РТС Клубу, 28. марта у 18 часова, биће представљена монографија ,,Коло српских сестара и краљица Марија” аутора др Љиљане Шуловић и др Будимира Павловића.

Представљање монографије „Коло српских сестара и краљица Марија“ у РТС Клубу Представљање монографије „Коло српских сестара и краљица Марија“ у РТС Клубу

О историјату Кола српских сестара и монографији на представљању у РТС Клубу говориће историчарка др Ана Столић, новинарка Милена Шећеровић и Данијела Крунић, председница Кола српских сестара.

Монографија Коло српских сестара и краљица Марија објављена је 2023. године у поводу обележавања 120 година од оснивања удружења и 33 године од обнове рада, као редизајнирано и делимично измењено издање.

Први део монографије посвећен је историјату Кола, које је основано на Велику Госпојину, 28. августа 1903. године, на иницијативу сликарке Надежде Петровић и Делфе Иванић, наставнице из Скопља. Име удружењу дао је Бранислав Нушић, познати српски комедиограф.

У монографији акценат је стављен на однос покровитељке Кола, краљице Марије Карађорђевић и чланица Кола српских сестара, као и о њиховим заједничким акцијама у периоду од 1922. године до одласка удовице краља Александра Карађорђевића из земље септембра 1938. године. Такође, у њој је описан живот краљице Марије у Енглеској и њена улога добротворке током Другог светског рата. Наведени су подаци о „златном добу” Кола између два рата, када је ово удружење подигло дом и интернат у Ресавској улици у Београду, оснивало занатске школе, школовало сиромашне и стипендирало талентоване ученице.

Чланице Кола су биле веома активне у Првом светском рату као добровољне болничарке (умрле од тифуса Надежда Петровић, Љубица Луковић и друге) и организаторке пољских болница. Оне су се бориле да се у свету чују чињенице о страдању српског народа (Мабел Грујић, Јелена Фронтингам Лозанић, Мирка Грујић, Јелена Грујић – „Мама Грујић” и друге). Организовале су добротворне фондове за прикупљање и слање помоћи српском народу у окупираној Србији и војницима у Грчкој (Крф) и Тунису (Бизерта).

Издање обилује вредним документарним фотографијама и другим материјалима. То је посебно значајно јер је архива Кола више пута уништавана (у Првом светском рату, почетком Другог светског рата, када је Колу немачка власт забранила рад, и најзад, с доласком комунистичке власти. Тада је преостала документација одузета Делфи Иванић, последњој председници Кола – и забрањен је рад овог Удружења).

Последње поглавље укратко упознаје читаоце са радом обновљеног Кола српских сестара, од 1990. године. Ова књига Кола српских сестара представља значајан прилог очувању историјског памћења.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво