Читај ми!

Лордан Зафрановић добитник награде за животно дело Мартовског фестивала

Редитељ Лордан Зафрановић добитник је награде за животно дело предстојећег 71. Мартовског фестивала, саопштили су организатори из Дома омладине Београда (ДОБ).

Лордан Зафрановић добитник награде за животно дело Мартовског фестивала Лордан Зафрановић добитник награде за животно дело Мартовског фестивала

„Зафрановић је лауреат који свакој награди коју добије даје и део сопствене вредности и значаја", навео је уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић.

Зафрановићево име је нераскидиво везано за историју Мартовског фестивала, пошто је овде приказао свој први филм 1966. године, и 2019. представио свој стоти филм.

„Између свих ових година стала је једна блистава редитељска каријера у којој су се низала ремек дела у кратком метру, документарном и целовечерњем играном филму", оценио је ДОБ.

Како је наведено, Зафрановић је награђиван на Мартовском фестивалу и представио се као један од најзначајнијих аутора, не само кинематографије југоисточне Европе већ у европским и светским оквирима.

Из ДОБ-а су подсетили на Зафрановићеве наслове као што су Аве Марија (1971), Први валцер (19781), Антика (1972), Рад зида град (1975), Завичај – Владимир Назор (1978), Крв и пепео Јасеновца (1983), Лица теракота (2003) или Симфонија небеског града (2004).

Ти филмови су „део не само историје, него и антологије нассег документаризма и кратког метра", оцењено је из ДОБ-а.

Пре две године Зафрановић је председавао жиријем 69. Мартовског фестивала, а из ДОБ-а је додато да је тиме чинио част и „организаторима, али још и више ауторима који су понели награде на завршној свечаности".

„Он је одувек уживао углед великог редитеља, али и бескомпромисног ствараоца, за којега је наш велики књижевник и сценариста, Арсен Диклић, својевремено рекао 'да се не боји да по стварима копа до дна", наведено је из ДОБ-а.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије