Читај ми!

Нушић у техно ритму – „Мистер Долар“ у режији Милоша Лолића премијерно у Народном позоришту

У Народном позоришту ће, поводом 160 година од рођења, ова година бити у знаку Бранислава Нушића. Тим поводом је на Великој сцени премијерно изведена представа „Мистер Долар“ у режији Милоша Лолића, који након бројних награда и успешних представа широм Европе, након осам Стеријиних награда за представу „Јенки Роуз“ и Награде „Бојан Ступица“ режира свог првог Нушића.

У фокусу Лолићеве представе Мистер Долар су, као и код Нушића друштвене групе и појединци који не бирају средства да се домогну новца, моћи и части, спакованих по мерилима скоројевића буржоаског друштва.

Али, шта се дешава кад се Нушићеве сцене прекомпонују, измонтирају и згусну тако да водвиљски механизам прерасте у декадентни жур којем се не назире ни почетак ни крај. Одговор је: савремени клупски парти који води у правцу театра апсурда.

„Све више се окрећем неком инстинкту, покушавам да видим да ли има простора да режија буде базирана на неком осећању света, а не само на рационалном закључивању шта свет јесте или, што у нашем позоришту јесте често случај, на неком дробљењу публике некаквих богзнакако умних закључака. Ето, то покушавам да избегнем“, објашњава редитељ Милош Лолић.

У представи су бројни узбудљиви ликови, скоројевићи из овог времена и сцене у којима Нушићева вербална комика даје снажна иронична значења.

Узнемирујућа слика света скривена иза хумора

Радња Нушићевог комада Мистер Долар се догађа на журци некакве високе класе, односно елите која је политички и финансијски корумпирана. 

Смело и маштовито се Лолић са глумцима игра Нушићевим комадом, у духовитој представи у којој се иза врцавог хумора крије узнемирујућа слика савременог света којим влада новац и похлепа.

„Не могу да кажем да је ово типична комедија, али исто тако не могу да кажем да смо је извукли из тог жанра и гурнули у нешто супротно. Свакако балансирамо између неколико различитих територија, па нека публика каже шта доживљава“, каже награђивани редитељ.

Нушић у техно ритму

Лолићева савремена позоришна визија комада Мистер Долар задржала је заносно-комичну и бурлескну нушићевску игру – вртоглаво је весела, иронична и сатирична слика нашег времена, али је и један неочекивани Нушић који у техно ритму раскринкава наше доба које је све даље од срећног краја.

Истину о моћи новца редитељ поставља на узбудљив театарски начин, са декадентним младим ликовима, у импресивним групним сценама, и бројним изузетним младим глумцима Народног позоришта.

Маестралан је Радован Вујовић у улози сплеткароша Нинковића, и Александар Срећковић Кубура као дугокоси ретро председник. Упечатљиве бројне костиме креирала је Мариа Марковић Милојев, музику потписује Невена Глушица.

Драматург је Периша Перишић, а представа неочекивани Нушић – Нушић 21. века.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво