Читај ми!

У Виминацијуму ће плесом оживети историју

У Археолошком парку Виминацијум, припрема се фестивал "Dancing Histor(y)ies", који ће плесом објединити историју и локалну заједницу. Фестивал је део европског пројекта, који обухвата више археолошких налазишта.

Јединствено окружење Археолошког парка Виминацијум, од мамутице Вике из дубоке прошлости, преко артефакта из доба Римског Царства и поново уздигнутог главног града провинције Горње Мезије, опкољеног рудником и разноликом локалним становништвом од 26 нација у општини Костолац, постаће инспирација плесног фестивала "Dancing Histor(y)ies".

„Тражим начине да повежем органско и физичко тело плесача са непомичним објектима који су ископани овде и у исто време са причама из живота“, објашњава Израел Алони, кореограф и уметнички директор шведске плесне групе "Il dance".

„Овај пројекат биће повезан кроз људе.То је једини начин. Можемо шетати и разгледати налазе старе хиљадама година, али ја бих лично волео да упознам људе одавде и да их инспиришемо, не само на плес, иако бих то волео, већ да им отворимо ум да доживе нешто ново“, каже Вацлав Куниш, уметнички директор "420 people".

Фестивал се одржава од 24. до 26. јуна, али су заједничке радионице увелико почеле. Очекује се да Виминацијуму донесе нову публику и ширу перцепцију културних могућности.

„Овај фестивал треба да буде непоновљив. Да буде потпуно виминацијумски. То је оно што је његова специфичност, раритет и лепота. Ово неће моћи да види неко у Лондону или Њујорку. Ово је наш фестивал. Не само да је овде изведен, него је овде произведен потпуно са инспирацијом која је дошла од нас професионалаца из културног наслеђа и локалаца“, нагласила је Јелена Анђелковић Грашар, виши научни сарадник Археолошког института.

Пројекат "Dancing Histor(y)ies" гради заједницу и културно наслеђе кроз плес. Окупља 11 држава и 13 партнера, међу којима су и археолошка налазишта Тарос на Сардинији, Остија у Италији, Мерида у Шпанији и Волос у Грчкој. Суфинансиран је од ЕУ, кроз програм Креативна Европа.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара