Центар "Поетикум" – за афирмацију младих аутора

Центар за афирмацију стваралаштва "Поетикум" у Краљеву сваке године расписује конкурс за најбољу необјављену збирку песама или рукописа. Центар су основали књижевници Александар Марић и Иван Новчић, како би младим ауторима и писцима помогли да објаве своја дела и приближе их читаоцима.

Стихови песника и есејисте Александра Марића нису увек премијерна издања доживели у збиркама песма. Чешће су подељени преко друштвених мрежа ширем кругу читалаца. Припада кругу млађих аутора и сматра да бољу повратну информацију о песми коју ствара има захваљујући коментарима на интернету него на јавним читањима поезије.

 „Људи који воле поезију могу преко наших профила, где повремено објављујемо поезију, да се упознају са нашим радом. Да једноставно поделимо са људима оно што смо написали или што смо рекли“, рекао је Александар Марић, књижевник из Краљева.

Писац Иван Новчић пише свој други роман. За песништво је већ побрао многе награде у земљи и иностранству. Највреднија је из Шведске где му је сликар Хорхе Рестрепо као и многим нобеловцима пре њега насликао портрет. Најновије дело ће на прво читање послати рецензентима и уредницима.

„Када је у питању моје сопствено стваралаштво, завршавам други роман и он ће ићи на одређене конкурсе, где је награда штампање књиге", рекао је Иван Новчић, књижевник из Краљева.

Штампање књиге је заправо вредна награда. Краљевачки књижевници су основали Центар "Поетикум" који је за 4 године постојања издао више под 150 ауторских дела. Своје прве рукописе слали су и наши људи широм света. Од Америке до Шведске.

„Ти аутори немају много избора. Немају много издавачких кућа које би могле да погледају чиме се они баве и шта пишу. То је тај неки пут, можда задатак, Поетикума да се књижевност врати на вредносни систем", рекао је Иван Новчић, књижевник из Краљева.

Књиге поезије најтеже проналазе пут до читалаца. Наши песници их нештедимице бесплатно деле и остављају у ормару Народне библиотеке одакле не морају бити враћене већ прослеђене даље на читање.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије