Читај ми!

Културни дневник слави прву деценију постојања

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника 3, пуних 10 година емитује се Културни дневник. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара из свих сфера културе и уметности у најкраћем је садржај Културног дневника.

Велики ентузијазам и жеља да култура и уметност буду присутни у оквиру програма РТС-а изнедрили су Културни дневник.

У почетку није било лако. Уредница Културног дневника Снежана Стаменковић Јојић истиче важну улогу некадашњег директора РТС-а Николе Миркова.

На ентузијазму и професионализму Николе Миркова, када је реч о култури и уметности и телевизији, почива заправо Културни дневник. Са осећајем визуалног садржаја и у доброј мери садржаја на почетку нам је много помагао и дугогодишњи креативни директор РТС-а Борис Миљковић, а уредница редакције за културу Мира Бјелогорлић нас је све окупила и кренули смо у ту авантуру“, навела је Снежана Стаменковић Јојић.

Културна револуција

Према њеним речима, првих година колеге из других медија су писале, говориле о Културном дневнику као о правој културној револуцији на домаћем телевизијском небу.

Концепт се за ових 10 година готово није мењао. У питању је пресек догађаја из културе и уметности у току дана у Београду, Србији, региону, па и свету.

„Емисија је од самог почетка одмах отворила простор за критику, за анализу, за дијалог, за коментар и покушавамо да заправо све ове године истрајемо у томе. Чини ми се да смо се у визуалном смислу највише променили 2022. године када смо ушли у нови студио и поново нам је указана част да, уз најзначајније информативне емисије, добијемо овај простор“, истакла је Снежана додајући да се екипа Културног дневника труди да стално напредује.

Просечни гледалац Културног дневника има 51 годину.

„То су оне праве године, али мислим да стално треба да размишљамо о томе како привући нову, младу публику“, поручује уредница Културног дневника.

Испред и иза камере ради велики број људи да би емисија стигла до љубитеља културе – сниматељи, монтажери, реализатори, дописници из земље и иностранства.

Културни дневник ће у четвртак, 22. фебруара, обележити свој дан концертом Биг бенда РТС-а који ће бити поклон публици за прву деценију ове емисије.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије