Владану Матијевићу уручена награда „Београдски победник“

У Библиотеци града Београда Владану Матијевићу уручен је „Београдски победник“. Његов „Пакрац“ најбољи је роман - на српском језику у претходној години. Критичари оцењују да Матијевић мајсторски приповеда, критички преиспитује савремено српско друштво, а читаоца суочава са феноменом зла.

У роману "Пакрац" говори о неприлагођеном човеку чији свет почива на несрећном детињству, једној љубави са тужним крајем, психичким проблемима од ране младости. Осим опсесивног читања вести из црне хронике, његову удвојену личност осветљавају људи са маргине са којима свакодневно пребива код београдске пијаце Ђерам. Трауматична сећања са пакрачког ратишта боје његов живот готово три деценије.

„Ово је роман о насиљу и роман о томе како је дошло до овог степена насиља. Зашто је мој појединац постао насилник. Зашто има насиља? Због тога што је друштво прошло кроз рат и није сагледало све те проблеме који су се због ратишта и рата пренели у касније време“, рекао је Владан Матијевић, добитник награде "Београдски победник".

„Пакрац“ је, како каже, настао пре него што је почео да га пише. Када је завршио књигу није веровао да ће та страшна прича бити читана, не зато што је сумњао у њу или себе већ се није надао читаоцима и суду критике.

„Свака награда која помаже књизи да дође до нових читалаца је вредна награда. У нашој књижевности има доста награда, али мислим да има само десетак награда које обезбеђују јако светло, да медији их пропрате и да говоре о тој књизи. Све ово је једна од награда која помаже у томе и драго ми“, рекао је Владан Матијевић, добитник награде "Београдски победник"

Владан Матијевић трећи је добитник "Београдског победника". Први лауреат био је Драго Кекановић за роман "Приврженост", а прошле године Горан Петровић за "Папир".

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије