Црква Светог Петра – изазов рестаурације монументалног крова

У Ватикану ће у Цркви Светог Петра, бити урађена рестаурација монументалног балдахина. Радови би требало да буду завршени до краја године.

Балдахин се налази изнад главног олтара у Цркви Светог Петра, а рестаураторске и конзерваторске радове у потпуности финансира организација „Витезови Колумба", користећи стручност рестауратора из ватиканских музеја.

То је прва свеобухватна обнова ремек-дела Бернинија у последњих 250 година. Балдахин је украсни кров на трону, проповедаоници на споменицима, у црквама, првобитно је био прављен од броката.

У тој цркви балдахин наткриљује гроб Светог Петра, направљен је у периоду од 1620. до 1630. године, када је Папа Урбан Осми наручио од Ђан Лоренца Бернинија његово прављење за потребе апостолске гробнице.

„Све је у Цркви Светог Петра велико, па и наш изазов као последица тога. Само анђели на врху су четири метра високи. Током година створио се слој прашине, различитих честица, што нас присиљава да то темељно очистимо, водећи рачуна о свим деловима балдахина", изјавио је Алберто Капитанући, инжењер и реатауратор.

Четири велика испреплетана стуба на балдахину надахнута су мермерним стубовима који су окруживали гробницу Светог Петра у древној базилици. Она је на месту данашње Цркве Светог Петра, највеће на свету.

„Идеја за рестаурацију рођена је из свести да се бавимо нечим великим, то је апсолутна величина у уметности И историји, али и по својим димензијама. Не треба заборавити да је балдахин висок као десетоспратница", каже Пјетро Зандер из Одељења за рестаурацију у Цркви Светог Петра.

За потребе обнове постављају се специјалне мердевине које ће покрити висину балдахина од 29 метара, а током целог периода рестаурације одржаваће се предвиђене литургије.

Балдахин се сматра изузетно сложеним уметничким радом, користе се различити материјали: мермер, бронза, дрво, злато и гвожђе. На прављењу оног у Цркви Светог Петра радили су различити уметници и занатлије, предвођени главним архитектом у Риму тог доба, Франческом Бороминијем.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара